Πόσο κοστίζουν στις ΗΠΑ οι διαρροές για οικονομική κατασκοπεία;

Πόσο κοστίζουν στις ΗΠΑ οι διαρροές για οικονομική κατασκοπεία;
Photo:

Οι αποκαλύψεις για τη δράση της NSA δείχνουν πως εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ, οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

της Ορλί Λόμπελ

Ο πρόεδρος Ομπάμα διακινδυνεύει πολλά μετά την απόφαση της προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ να ακυρώσει την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον εν μέσω ισχυρισμών ότι η NSA κατασκόπευε την ίδια μαζί με τον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras. Οι αποκαλύψεις για υποτιθέμενη οικονομική κατασκοπεία κινδυνεύουν να υποσκάψουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για προστασία των αμερικανικών εταιρειών από κλοπή εμπορικών μυστικών.

Παρά τη διάψευση από πλευράς NSA, έγγραφα που διέρρευσαν από τον Έντουαρντ Σνόουντεν καταδεικνύουν ότι η παρακολούθηση που έκανε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε ξένες χώρες και επιχειρήσεις ξεπερνούσε το θέμα της ασφάλειας. Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις.

ΟΙ ΗΠΑ προωθούν αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας για εμπορικά μυστικά και νομοθεσία κατά της οικονομικής κατασκοπείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσφατα, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ αποκάλυψε μια πρόταση που είχε στόχο να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ενάντια στην κλοπή εμπορικών μυστικών στο πλαίσιο της Συνεργασίας Ειρηνικού, ένα σύνολο εμπορικών συμφωνιών υπό διαπραγμάτευση  με έθνη που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι αμερικανικές εταιρείες πιέζουν για αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας εμπορικών μυστικών μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον από μια συμφωνία ενάντια στην οικονομική κατασκοπεία, όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο προκλήσεις:

– Η πρώτη είναι η μεταβαλλόμενη διεθνής αντίληψη ότι οι ΗΠΑ δεν είναι στόχος, αλλά προβαίνουν οι ίδιες στην κλοπή εμπορικών μυστικών.

– Η δεύτερη ότι η νομοθεσία που προστατεύει τα εμπορικά μυστικά έχει διευρύνει τον ορισμό περί απορρήτου και παράνομου ανταγωνισμού με τέτοιο τρόπο, ώστε θολώνει το όριο μεταξύ πραγματικά ανήθικων συμπεριφορών και υγιούς ανταγωνισμού.

Διαβάστε ακόμη: Σνόουντεν: «Το να λέει κανείς την αλήθεια, δεν είναι έγκλημα»

Παρότι το Σιδηρούν Παραπέτασμα έπεσε πριν από 20 περίπου χρόνια, η επίσημη ιστοσελίδα του FBI αναφέρει ότι «ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει λήξει, απλά μεταφέρθηκε σε άλλο πεδίο: τη διεθνή αγορά».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπολογίζει ότι κάθε χρόνο χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές λόγω δωροδοκιών, κυβερνοεπιθέσεων, κλοπής και διαφόρων μορφών κατασκοπείας. Όταν ψηφίστηκε ο Νόμος Περί Οικονομικής Κατασκοπείας, το Κονγκρέσο δήλωσε πως επί σειρά ετών τα ξένα κράτη και οι εταιρείες αναζητούσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κλέβοντας μυστικά από αμερικανικές εταιρείες. Ο Νόμος, παρότι ισχύει το ίδιο για Αμερικάνους και ξένους, χρησιμοποιείται κατά κόρον κυρίως εναντίον ξένων, όπως Κινέζων επιστημόνων που διοχετεύουν πληροφορίες στην Κίνα.

Οι τελευταίες έρευνες,όμως, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν πλέον την ίδια θέση με την Κίνα ως οι περισσότερο επικίνδυνες χώρες για κλοπή εμπορικών μυστικών. Έτσι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι μπορεί να τηρήσει και η ίδια τους κανόνες που ψηφίζει.

Διαβάστε ακόμη: Πρόσβαση στα δεδομένα της Yahoo! και της Google είχε αποκτήσει η NSA

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο ζήλος της αμερικανικής κυβέρνησης να παγκοσμιοποιήσει τη νομοθεσία περί εμπορικής κατασκοπείας έχει σαν αποτέλεσμα τη δραματική διεύρυνση του ορισμού για τις εμπιστευτικές πληροφορίες, καθώς και τις συμπεριφορές που κρίνονται παράνομες.

Τα εμπορικά μυστικά είναι εμπιστευτικές πληροφορίες ζωτικής σημασίας που μπορεί να δώσουν πλεονέκτημα σε κάποιον ανταγωνιστή αν περιέλθουν στην κατοχή του. Συνήθως τα εμπορικά μυστικά περιορίζονταν σε πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η προστασία των εμπορικών μυστικών έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει πλέον μεθόδους έρευνας, στρατηγικές πωλήσεων, διαφημιστικές εκστρατείες, επιχειρηματικά σχέδια, οικονομικά στοιχεία, μελέτες ικανοποίησης πελατών, διαδικασίες ελέγχου ποιότητας, λίστες πελατών και προμηθευτών, καταληκτικές ημερομηνίες συμβολαίων και πολιτικές τιμολόγησης. Αυτή η εκτεταμένη λίστα έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι πρώην υπάλληλοι ή εργοδότες μιας εταιρείας να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για κακή χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. Αυτό είναι το κλασσικό πρόβλημα της υπερβολικής νομοθεσίας.

Αν κάθε επιστήμονας που θέλει να ασκήσει τις δεξιότητες που απέκτησε στη διάρκεια της καριέρας του για να ξεκινήσει μια δική του επιχείρηση ή να εργαστεί κάπου αλλού κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κλοπή εμπορικών μυστικών, τότε η προστασία αυτή αυτοακυρώνεται. Θα ξοδέψουμε άπειρο χρόνο και χρήμα προσπαθώντας να περιορίσουμε την οικονομική ανάπτυξη, ενώ τα πραγματικά εμπορικά μυστικά θα διαρρέουν μέσα στη γενικότερη σύγχυση…

Διαβάστε ακόμη: «Οι σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία»