Πόσο θα αξίζουν 5.000 ευρώ το 2041;

Πόσο θα αξίζουν 5.000 ευρώ το 2041;
Photo: pixabay.com
Ας βγάλουμε τα κομπιουτεράκια και πάμε να υπολογίσουμε.

Από την Ιωάννα Φο*

Γεια σας παιδιά!

Ιωάννα εδώ! Και σήμερα θα κάνουμε μια απλή προβολή των οικονομικών μας στο μέλλον, με σκοπό να δούμε στην πράξη και με στοιχεία πώς, το να επενδύουμε σταθερά και συστηματικά έχει τεράστια σημασία για την οικονομική μας ευρωστία και πως μειώνει το οικονομικό άγχος. Αυτό θα γίνει παίρνοντας 5000€, και βλέποντας την αξία τους σε 18 χρόνια, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται το ποσό μας για να «ενηλικιωθεί»!

Ξεκινώντας το σημερινό μας κείμενο, θα ήθελα να πω ότι πραγματικά καταλαβαίνω τους λόγους που πολύς κόσμος, ειδικά στην Ελλάδα, δεν επενδύει και πόσο μάλλον μακροχρόνια. Οι λόγοι να μην το κάνει, ειδικά μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία που ‘’κάηκε’’ από το κραχ του Χρηματιστηρίου του 99, είναι αρκετοί. Δεν θα ασχοληθούμε με όλους αυτούς σήμερα, αλλά μπορεί να το κάνουμε σε επόμενη συνάντησή μας εδώ στο Fortune!

Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε έναν άλλο λόγο που αρκετοί και αρκετές από εμάς αποθαρρύνονται από το να επενδύσουν. Ο λόγος αυτός δεν είναι ούτε ότι φοβόμαστε το ρίσκο, ούτε ότι δεν εμπιστευόμαστε τις αγορές, όχι. Είναι απλώς ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αύξηση του πλούτου, επειδή για τα δικά μας δεδομένα, συμβαίνει πολύ αργά. Με λίγα λόγια, βλέπουμε την σταδιακή αύξηση του επενδεδυμένου κεφαλαίου μας με έναν ρυθμό της τάξης του 6-7-8%,  αύξηση που αποτελεί όνειρο για κάθε συνειδητοποιημένο επενδυτή, σαν κάτι αργό και σχεδόν ασήμαντο που δεν αξίζει τον χρόνο και την δέσμευση του κεφαλαίου μας. Πιστεύω, παρεμπιπτόντως, ότι είναι ο ίδιος μηχανισμός του εγκεφάλου μας που δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την ανάπτυξη των δέντρων ή των μαλλιών μας παρά μόνο όταν τα πρώτα ξαφνικά αρχίσουν να μας χαρίζουν σκιά και τα δεύτερα να θέλουν κούρεμα.

Έτσι και ο πλούτος, λοιπόν, όσο χτίζεται είναι βαρετός και φαίνεται ανούσιος, όμως όταν το χαρτοφυλάκιό μας αρχίζει και αυξάνεται δυναμικά, τότε μπαίνουμε στο νόημα!

Ένα ακόμα παράδειγμα πάνω στο πόσο αργός και ανούσιος φαίνεται στην αρχή αυτός ο δρόμος, είναι το παρακάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν κάνουμε συζήτηση με την παρέα ή τον φιλικό και οικογενειακό μας κύκλο και τους αναφέρουμε ότι επενδύουμε, οι ερωτήσεις πάντα κυμαίνονται γύρω από το πόσα χρήματα βάζουμε και πόσα βγάζουμε τον μήνα ως κέρδος. Αν εμείς έχουμε επενδυμένα π.χ 1000€ σε ένα ETF όπως το DGRW.EU που είναι το δικό μου προσωπικό αγαπημένο και παίρνουμε μια απόδοση 10%, τότε έχουμε ‘’κέρδος’’ περίπου 0,25€ την ημέρα, μεσοσταθμικά και σε βάθος χρόνου.

Εύκολα προκύπτει η ερώτηση, ‘’καλά, επενδύεις ένα χιλιάρικο για 25 σεντς την ημέρα; Καλύτερα να…’’ και βάζουμε ό,τι είναι καλύτερο για τον καθένα! Και πράγματι, η λογική μας λέει ότι κάτι κάνουμε λάθος που ‘’εξαφανίσαμε’’ 20 κολλαριστά πενηντάρικα για να έχουμε αντί αυτών δύο κέρματα την μέρα!

Όμως, ας πάρουμε τις 5000€ που είπαμε στην αρχή του βίντεο και ας τις μετρήσουμε ξανά το 2041. Στη μια περίπτωση αφημένες σε έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό και στην άλλη επενδυμένες στο DGRW.EU, το οποίο θα μας χαρίσει τον πολυπόθητο μέσο όρο της αμερικανικής αγοράς, δηλαδή περίπου 10%. Βγάζουμε τώρα τα κομπιουτεράκια και πάμε να υπολογίσουμε.

Κρατώντας στα χέρια μας και μην επενδύοντας καθόλου αυτές τις 5000€, με έναν ετήσιο πληθωρισμό της τάξης του 3%, σε 18 χρόνια το κεφάλαιό μας θα αξίζει… 2937€.  Θα έχουμε απωλέσει, λοιπόν, 2063€ αγοραστικής δύναμης. Αυτό φυσικά, δεν θα φαίνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς η διαφορά θα είναι μικρή, αλλά έως το 2041 θα φανεί και μάλιστα έντονα. Αυτός είναι και ο λόγος, παρεμπιπτόντως,  που ακούμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους καμιά φορά να λένε ότι τότε το τάδε έκανε τόσο και βγαίναμε κάθε μέρα και μας περίσσευαν λεφτά κτλ.

Τι θα τους συμβεί, ωστόσο, αν τα επενδύσουμε σε ένα ETF σαν αυτό που αναφέραμε προηγουμένως και πάρουμε την απόδοση του 10% τον χρόνο; Σε αυτή την περίπτωση, το 2041 θα έχουμε διαθέσιμα 27.799,59€ τα οποία θα αξίζουν 16329,33€ συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό του 3% που αναφέραμε!

Και αφού μιλήσαμε με νούμερα, πάμε να κάνουμε την τελική σύγκριση.

Στην μία περίπτωση έχουμε 2937€ και στην άλλη 16329,33€.  Σχεδόν 6 φορές παραπάνω χρήματα. Ξεκινώντας με το ίδιο κεφάλαιο.

Ναι, και στις δύο περιπτώσεις ο πληθωρισμός έκανε την ζημιά του, αλλά στην πρώτη μας έμεινε μόνο η ζημία, ενώ στην δεύτερη έχουμε κέρδος.

Επίσης, επενδύοντας τις 5.000€ μας, αν υποτεθεί πως κάθε χρόνο παίρνουμε 10% απόδοση, που είναι σπάνιο, αφού πιθανότατα θα έχουμε χρονιές αρνητικές, χρονιές πολύ καλές και μέτριες, τα ποσά που θα κερδίζουμε κάθε χρόνο θα είναι μικρά. Δηλαδή, τα 500€ τον χρόνο που είναι το 10% των 5.000€, είναι λίγο πάνω από σαράντα ευρώ τον μήνα, ενώ εμείς επεδνύσαμε 5.000€! Δεν είναι δελεαστική απόδοση στην αρχή, αλλά όσο ο καιρός περνάει, το 8ο θαύμα του κόσμου που λέγεται ανατοκισμός, έρχεται και με το μαγικό του άγγιγμα, δίνει αξία στους κόπους μας!

Και αυτό είναι το σημαντικότερο επιμύθιο του σημερινού μας κειμένου, το πως η επένδυση των χρημάτων μας δίνει υπεραξία στον κόπο μας αν υπολογίσουμε τον χρόνο και τον αφήσουμε να κάνει αυτό που πρέπει!

Αυτά για σήμερα, ευχαριστώ που φτάσατε έως εδώ και τα λέμε στο επόμενο άρθρο!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: