Πόσο χρόνο ξοδεύουν οι χρήστες στα social media; Ήρθε η ώρα οι εταιρείες να…πατήσουν το κουμπί της κοινοποίησης στοιχείων

Πόσο χρόνο ξοδεύουν οι χρήστες  στα social media; Ήρθε η ώρα οι εταιρείες να…πατήσουν το κουμπί της κοινοποίησης στοιχείων
Facebook and Twitter applications are seen on an Apple iPhone 11 Pro Max in The Hague, The Netherlands on March 2, 2020. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) Photo: AFP
Εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως η Snap, η Meta, η Alphabet, και το Twitter αποκρύπτουν από τους επενδυτές τους δεδομένα σχετικά με τον χρόνο που δαπανούν οι χρήστες στις εφαρμογές.

Του Jacob Carpenter

Ο χρόνος είναι χρήμα – ειδικά στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Και οι επενδυτές δικαιούνται επιτέλους να γνωρίζουν πόσο χρόνο ξοδεύουν οι χρήστες στις αγαπημένες τους εφαρμογές.

Ένα νέο κύμα ανακοινώσεων τριμηνιαίων κερδών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αρχίζει να καταφθάνει και μαζί του θα έρθουν νέες διακηρύξεις για τη βελτίωση της αύξησης των χρηστών. Ενδεικτικά, η Snap ξεκίνησε τη σεζόν ανακοινώνοντας αύξηση 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στους καθημερινά ενεργούς χρήστες του τρίτου τριμήνου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 363 εκατομμύρια.

Τόσο οι έμπειροι όσο και οι απλοϊκοί επενδυτές θα μπορούσαν εύκολα να εντοπίσουν ενδιαφέρουσες πτυχές στα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία της Snap. Η αύξηση των χρηστών στη Βόρεια Αμερική, τη μακράν πιο προσοδοφόρα αγορά της Snap όσον αφορά τα έσοδα ανά χρήστη, αυξήθηκε μόνο κατά 4%. Τα παγκόσμια έσοδα ανά χρήστη μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση. Τα συνολικά έσοδα της εταιρείας μόλις και μετά βίας αυξήθηκαν, ενώ οι λειτουργικές ζημίες υπερδιπλασιάστηκαν στα 435 εκατομμύρια δολάρια. (Οι μετοχές της Snap κατέρρευσαν κατά 30% στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση της Παρασκευής λόγω των υποτονικών εσόδων και κερδών, καθώς και των δυσοίωνων προοπτικών για το τέταρτο τρίμηνο).

Ωστόσο, ακόμη και με τις άφθονες πληροφορίες για τους χρήστες και τα έσοδα, οι επενδυτές παρέμειναν στο σκοτάδι σχετικά με μια ολοένα και πιο σημαντική μέτρηση για τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης: τον χρόνο που δαπανάται στο Snapchat.

Σε μια επιστολή προς τους επενδυτές, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανέφεραν ότι «ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης περιεχομένου παγκοσμίως αυξήθηκε σε ετήσια βάση», αλλά ποτέ δεν ανέφεραν λεπτομερώς ένα νούμερο. Τα στελέχη της Snap έκαναν μια χάρη στους επενδυτές αποκαλύπτοντας ότι οι χρήστες στις ΗΠΑ ξόδεψαν 5% λιγότερο χρόνο σε σχέση με πέρυσι παρακολουθώντας περιεχόμενο στο Snapchat – μια τεράστια ανησυχητική ένδειξη για την παραπαίουσα εταιρεία – αλλά δεν παρείχαν στοιχεία δέσμευσης για άλλες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Snap δεν είναι μόνη στην απροθυμία της να δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με τον χρόνο που δαπαναται στην εφαρμογή της. Η μητρική Meta του Facebook και του Instagram, το YouTube που ανήκει στην Alphabet, και το Twitter δεν δίνουν τέτοια στοιχεία στους επενδυτές. Το TikTok, το οποίο ανήκει στη μη εισηγμένη ByteDance, δεν υποχρεούται να αποκαλύπτει πληροφορίες χρήσης ή οικονομικές πληροφορίες.

Τα δεδομένα δέσμευσης μπορεί να είχαν μικρότερη σημασία στις πρώτες ημέρες της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν οι εταιρείες έδιναν προτεραιότητα στην αύξηση των χρηστών πάνω απ’ όλα.

Καθώς όμως ο κλάδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ωριμάζει, οι παραδοσιακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κορεσμό της αγοράς, ιδίως στις περιοχές με την υψηλότερη αξία. Τα τελευταία δύο χρόνια, η διαδοχική αύξηση των χρηστών του Twitter στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο μόλις 2% ανά τρίμηνο. Το σύνολο των χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ και τον Καναδά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο κατά την ίδια περίοδο. (Οι μητρικές εταιρείες του Instagram, του YouTube και του TikTok δεν δημοσιοποιούν τακτικά στοιχεία χρηστών).

Ο χρόνος που οι χρήστες περνούν κολλημένοι σε εφαρμογές -και παρακολουθώντας διαφημίσεις που παράγουν έσοδα σε αυτές τις εφαρμογές- αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Και από αυτή την άποψη, οι παλαιότερες εφαρμογές φαίνεται να δυσκολεύονται.

Τον Ιούλιο, η εταιρεία πληροφοριών ψηφιακής αγοράς Sensor Tower ανέφερε ότι οι χρήστες Android ξόδεψαν κατά μέσο όρο 95 λεπτά στο TikTok την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Το YouTube διατήρησε έναν αξιοπρεπή ρυθμό με την αντίστοιχη κινεζική πλατφόρμα, συγκεντρώνοντας συνολικά 74 λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα. Αλλά το Instagram (51 λεπτά), το Facebook (49 λεπτά), το Twitter (29 λεπτά) και το Snapchat (21 λεπτά) έμειναν αρκετά πίσω.

Οι επενδυτές μπορούν να βγάλουν κάποια λογικά συμπεράσματα σχετικά με τον χρόνο που αφιερώνεται στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ερευνητικές ομάδες τρίτων, όπως η Sensor Tower. Μπορούν επίσης να αντλήσουν κάποιες πληροφορίες μέσω των συνολικών εσόδων και των στοιχείων εσόδων ανά χρήστη που δημοσιεύονται από όλες τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για τα αναλυτικά δεδομένα που προέρχονται απευθείας από την εταιρική πηγή.

Σε μία από τις οκτώ αρχικές καταγγελίες που κατέθεσε κατά της Meta πέρυσι, η πρώην υπάλληλος του Facebook, Frances Haugen, απεικόνισε τη σημασία των πιο λεπτομερών δεδομένων δέσμευσης.

Ενώ τα στελέχη του Facebook συνέχισαν να διαφημίζουν την αύξηση των χρηστών σε όλη την πλατφόρμα, η Haugen ανέφερε ότι τα εσωτερικά αρχεία έδειχναν ότι οι νέοι ενήλικες -το πιο πολύτιμο δημογραφικό στοιχείο της εταιρείας- περνούσαν λιγότερο χρόνο στην εφαρμογή από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Τα δεδομένα για τη μειωμένη εμπλοκή των νέων ενηλίκων δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις καταθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κάτι που η Haugen χαρακτήρισε σημαντική παράλειψη που είχε ως στόχο να παραπλανήσει τους επενδυτές. (Κανένας νομικός ή ρυθμιστικός φορέας δεν έχει συμφωνήσει ακόμη με την εκτίμηση της Haugen και οι αξιωματούχοι του Facebook δήλωσαν ότι είναι «βέβαιοι ότι οι γνωστοποιήσεις μας δίνουν στους επενδυτές τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις»).

Οι ομοσπονδιακοί νόμοι και κανονισμοί ενδέχεται να μην απαιτούν τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για την εμπλοκή των χρηστών από το Snap, τη Meta και τις ομοειδείς εταιρείες τους. Ακόμα κι έτσι, ως θέμα διαφάνειας και καλών σχέσεων με τους επενδυτές, ήρθε η ώρα οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να …πατήσουν το κουμπί της κοινοποίησης.

Πηγή: Fortune.com