Πότε ανακάμπτει ο κλάδος των αερομεταφορών;

Πότε ανακάμπτει ο κλάδος των αερομεταφορών;
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τα τρία σενάρια πρόβλεψης για το μέλλον του κλάδου.

Αρκετό δρόμο έχει μπροστά του ο κλάδος των αερομεταφορών μέχρι να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με το Eurocontrol, τον ευρωπαϊκό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την αεροναυτιλία στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχουν τρία σενάρια πρόβλεψης, με επικρατέστερο να είναι εκείνο που τοποθετεί την ανάκαμψη το 2024. Όσο για το πιο αισιόδοξο σενάριο αναμένει ανάκαμψη το 2023, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται αυτό που βλέπει βελτίωση της κατάστασης από  το 2028 και μετά.

Δεομένου του κλίματος αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο και τροφοδοτείται από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό που επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία, αλλά και το πορτοφόλι των Ευρωπαίων ταξιδιωτών, οι προβλέψεις που αφορούν στην εναέρια κυκλοφορία την περίοδο 2022-2028 έμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τις αντίστοιχες τον Ιούνιο του 2022. Κοινώς δεν υπάρχουν περεταίρω θετικά σημάδια.

«Είδαμε μεγάλη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, αλλά μειώθηκε, τόσο από την αδυναμία του κλάδου να διαχειριστεί την ταχεία ανάπτυξη, όσο και από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Eurocontrol, Eamonn Brennan. Κάνοντας έναν απολογισμό για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, ο κ. Brennan εκτιμά ότι ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη θα διαμορφωθεί σε περίπου 9,3 εκατομμύρια, 49% περισσότερες από το 2021, αλλά 16% λιγότερες από το 2019, έτος κατά το οποίο άγγιξαν τα 11,1 εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνει αισιόδοξος, τονίζοντας πως η κίνηση  θα ανακάμψει περίπου στο 92% των επιπέδων του 2019 το επόμενο έτος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάκαμψη για τα επόμενα χρόνια.

«Η δική μου εκτίμηση εναρμονίζεται πλήρως με τις πρόσφατες δηλώσεις του CEO της Airbus, ο οποίος έκανε λόγο για μια προπαρασκευαστική περίοδο πριν την ανάκαμψη την οποία τοποθέτησε μεταξύ 2023 – 2025, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί θα είναι εντελώς διαφορετικό από την πραγματικότητα που είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, είμαστε στο 80%-85% του 2019 και διαμηνύουμε ότι σπάσαμε τα ρεκόρ. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εάν δεν επανέλθει η Ασιατική αγορά – και δη η Κίνα – δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στα προ πανδημίας νούμερα» δήλωσε στο Fortune  ο Διευθυντής Ελλάδας – Κύπρου της Discover the World, Ντίνος Φραντζεσκάκης.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Κεμπέκ του Καναδά σε συνέδριο που διοργανώνει ο αερομεταφορέας Air Transat, ο οποίος πραγματοποιεί 6 πτήσεις την εβδομάδα στη χώρα μας και ο στόχος που έχει θέσει ο κ. Φραντζεσκάκης είναι να δοθεί παράταση του χρονικού ορίζοντα που αφορά στο πτητικό έργο. «Βάσει του αρχικού πλάνου οι πτήσεις ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο και επιθυμία μας είναι να διεξαχθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα ζητάμε για το 2023 να ξεκινήσουν νωρίτερα, τον Μάρτιο – Απρίλιο, και όχι τον Μάιο που άρχισαν φέτος. Το ιδανικό θα ήταν να έχουμε αντίστοιχη μεταχείριση με την Πορτογαλία όπου η παρουσία των Καναδών είναι 12μηνη. Είναι ένα σενάριο που το σκέφτονται σοβαρά οι Αμερικάνοι καθώς η Αθήνα έχει γίνει city break προορισμός και δεν αποτελεί απλώς σημείο μετάβασης στα νησιά» κατέληξε ο κ. Φραντζεσκάκης.

Όσο για τα τρία σενάρια είναι τα εξής:

  • Στο πιο θετικό σενάριο προβλέπεται μέτρια αύξηση του ΑΕΠ, περιορισμένη επίδραση του πληθωρισμού στη ζήτηση, αυξημένη εμπιστοσύνη των επιβατών και ελάχιστοι περιορισμοί χωρητικότητας το 2023 σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες.
  • Το βασικό σενάριο λαμβάνει υπόψη χαμηλό ΑΕΠ, πληθωρισμό (συμπεριλαμβανομένων των τιμών των καυσίμων αεροσκαφών) που επηρεάζει τη ζήτηση και μείωση της εμπιστοσύνης των επιβατών στις πτήσεις.
  • Το χειρότερο σενάριο προβλέπει πολλούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία, μεταξύ των οποίων: πολλά κράτη να είναι σε ύφεση, η ταξιδιωτική ζήτηση να επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, επιστροφή του Covid ή περιβαλλοντικών ανησυχιών και ζητήματα χωρητικότητας ή προσωπικού τόσο στις αεροπορικές εταιρείες όσο και στα αεροδρόμια το 2023.