Πού πάνε άραγε οι πλούσιοι με τα ιδιωτικά τζετ τους;

Πού πάνε άραγε οι πλούσιοι με τα ιδιωτικά τζετ τους;
Photo: pixabay.com
Η μεταφορά με ιδιωτικά τζετ έχει «εκτοξευθεί» και οι προορισμοί είναι συνήθως εξωτικά παραθαλάσσια μέρη.

του Ben Stupples, Bloomberg

Τα κύματα καύσωνα ίσως έχουν αφήσει ορισμένους κατοίκους των πόλεων να ονειρεύονται διακοπές σε απομονωμένες παραλίες. Ο ταχύτερος τρόπος εκπλήρωσης αυτών των φαντασιώσεων είναι με ένα ιδιωτικό τζετ. Πρόκειται για ένα exclusive μέσο μεταφοράς που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των ζάπλουτων.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές πτήσεις εκτοξεύθηκαν σχεδόν κατά 10% πέρυσι, σύμφωνα με μια ανάλυση 30 νησιωτικών προορισμών από την κτηματομεσιτική εταιρεία Knight Frank και την εταιρεία συμβούλων αεροπορίας WingX. Τα ιδιωτικά αεριωθούμενα αεροσκάφη πέταξαν σχεδόν 30.000 φορές σε νησιά της Καραϊβικής, καθιστώντας τα τον κορυφαίο κόμβο στον κόσμο για τα ιδιωτικά τζετ, με επικεφαλής τις Μπαχάμες, το Πουέρτο Ρίκο και τα νησιά Κέιμαν.

«Τα ιδιωτικά αεροπλάνα είναι ο σίγουρος δρόμος» για ένα ταξίδι, δήλωσε ο συνεργάτης της Knight Frank, Alasdair Pritchard, ο οποίος συμβουλεύει δισεκατομμυριούχους πελάτες. «Εάν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά και στη συνέχεια το δοκιμάσετε, δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε πίσω σε οποιοδήποτε άλλο μέσο». Τα δεδομένα προσφέρουν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ζάπλουτων. Εκτός από τα σούπερ-γιοτ, τα ιδιωτικά τζετ είναι ένα από τα σύμβολα στάτους των πλουσίων, με τις τιμές αγοράς να κυμαίνονται συνήθως από μερικά εκατομμύρια δολάρια έως και περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια. Με το κόστος των καυσίμων και την ομάδα που συνήθως χρειάζεται για τη διαχείριση του αεροσκάφους, η συντήρηση ενός ιδιωτικού τζετ μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου δαπανηρή με την αγορά του.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των αφίξεων στις Μπαχάμες προήλθαν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή εσωτερικά. Με το Μαϊάμι λιγότερο από μία ώρα μακριά, η εγγύτητα των αεροδρομίων από τα οποία απογειώνονται τα ιδιωτικά τζετ που πηγαίνουν στις Μπαχάμες υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι πλούσιοι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα τους για κοντινά ταξίδια. Και είναι το ίδιο στην Ευρώπη, όπου τα αεροσκάφη που προσγειώνονται στη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τη Σαρδηνία – τα τρία πιο δημοφιλή νησιά της ευρωπαϊκής ηπείρου για αφίξεις ιδιωτικών αεροπλάνων – απογειώνονται από κοντινές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γερμανίας.

«Όλοι οι άνθρωποι που πετούν ιδιωτικά μου λένε ότι δεν θα πετούσαν με το τζετ τους από το Λονδίνο στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Joe Stadler, επικεφαλής πελατών υψηλού εισοδήματος στη UBS Group AG. «Με το ιδιωτικό τζετ προτιμούν τα σύντομα ταξίδια». Και η αυξανόμενη χρήση ιδιωτικών τζετ «είναι συνάρτηση του πόσο γεμάτα είναι τα επιβατικά αεροδρόμια. Όσο περισσότερο κόσμο έχουν, τόσο περισσότερες καθυστερήσεις υπάρχουν, και τόσο πιο δύσκολη γίνεται η πτήση από το ένα μέρος στο άλλο».