Power of Innovation 2023: Οι σχέσεις επιχειρηματιών – επενδυτών στο περιβάλλον των startup

Είναι πολύ σημαντικό «να ταιριάζει η οπτική, το scope του επιχειρηματία με αυτό του επενδυτή».

Για τη σχέση που έχουν οι επιχειρηματίες με τους επενδυτές στην Ελλάδα στην εποχή των startup αναφέρθηκαν ο Αντώνης Σαμοθράκης, Co-founder & CEO της Instacar και ο Δημήτρης Καλαβρός–Γουσίου, Co-founder της Velocity.Partners, μιλώντας τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στην πρωτοβουλία του Fortune Greece «Power of Innovation».

Στην εκδήλωση που έγινε στο Life Gallery Athens Hotel και σε πάνελ με τον Τάσο Ζάχο, CEO / Editor in Chief του Fortune Greece, οι κ. Σαμοθράκης και Καλαβρός–Γουσίου στάθηκαν στη επιχειρηματική σχέση που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μέσω της συνεργασίας του για την Instacar, για την οποία ο κ. Καλαβρός είπε πως έχει σημειώσει «επιχειρηματικά άλματα τα τελευταία χρόνια».

Μιλώντας για τι εξετάζει για μια επένδυση σε μια εταιρεία, ο Co-founder της Velocity.Partners εστίαζε στο τρίπτυχο «ομάδα, ομάδα, ομάδα».

Επιπλέον, ο κ. Καλαβρός ανέφερε πως είναι σημαντικά το timing στην αγορά καθώς και το commitment, «να βλέπουμε ανθρώπους που είναι διψασμένοι», ενώ υπογράμμισε πως δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ηγετική ομάδα (leadership) μιας εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμοθράκης υποστήριξε πως είναι πολύ σημαντικό «να ταιριάζει η οπτική, το scope του επιχειρηματία με αυτό του επενδυτή». Επιπλέον, συμπλήρωσε «οι προσωπικές αξίες που έχεις πρέπει να είναι κοντά με αυτές που έχουν αυτοί με τους οποίους θέλεις να συνεργαστείς».

Ακόμα, ο κ. Καλαβρός αναφέρθηκε και στη σχέση ειλικρίνειας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του επιχειρηματία και του επενδυτή, λέγοντας πως «όλοι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο τι παρουσιάζουμε και το τι υποσχόμαστε»

«Όταν έρθει το κομμάτι της επένδυσης πρέπει να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης, όπως έγινε με το Instacar» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Σαμοθράκης είπε πως «υπάρχουν στιγμές που οι εγωισμοί και οι διαφωνίες μεταξύ του επενδυτή και της ομάδας πρέπει να πάνε στην άκρη για το καλό της εταιρείας».

Τα επόμενα βήματα

Σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Instacar, ο κ. Σαμοθράκης ανέφερε «σαν core business, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάνουμε», προσθέτοντας πως «θέλουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας».

Επιπλέον, υποστήριξε πως οι βάσεις των ελληνικών startup εταιρειών είναι πολύ πιο γερές απ’ ό,τι στο εξωτερικό και για αυτό δεν έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα τόσα πολλά κλεισίματα επιχειρήσεων όπως στις αγορές του εξωτερικού.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαβρός σημείωσε πως η Velocity.Partners «βλέπει» ότι ανοίγει ένα νέος κύκλος επενδύσεων στην ελληνική αγορά και υποστήριξε ότι υπάρχει θετικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

Ο κ. Καλαβρός σημείωσε ακόμα πως το πιο σημαντικό για ένα επενδυτή δεν είναι η επένδυση, αλλά η απόεπενδυση, η στιγμή του exit από μια startup. Ακόμα, δήλωσε «ενθουσιασμένος» από την οικονομία των Gen Z και των Millennial και είπε πως θα δοθεί έμφαση στην Gen Z και Millennial επιχειρηματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: