Power of Innovation 2023: Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο στα χέρια των managers

Οι απαντήσεις στο κατά πόσο η AI αλλάζει καθημερινά το workflow των CEO.

Το κατά πόσο τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν τους τρόπους με τους οποίους οι manager «τρέχουν» τις επιχειρήσεις τους τέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στο πρωτοβουλία του Fortune Greece «Power of Innovation» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στο Life Gallery Athens Hotel.

Τις απόψεις τους στο πάνελ που διηύθυνε ο Βασίλης Σαμούρκας, Managing Editor του Fortune Greece μοιράστηκαν οι Γιώργος Νικολετάκης, CEO του 100 mentors, Φώτης Παναγιωτόπουλος, Strategy & Consulting Lead της Accenture Greece και Πάνος Καραγιάννης, co- Founder & CEO της Môveo AI.

Απαντώντας στο κατά πόσο η AI αλλάζει καθημερινά το workflow των CEO, κ. Νικολετάκης είπε πως δεν έχει αλλάξει η «καρδιά» του τι κάνουμε, αλλά αλλάζει ριζικά το πως το κάνουμε.

«Τους τελευταίους 3-4 μήνες έχει αλλάξει πάρα πολύ τα παραδοτέα αποτελέσματα (end deliverables), που παίρνουμε τόσο στην ποιότητα όσο και στην ταχύτητα».

Ο ίδιος είπε πως έχει βάλει στο γραφείο του ένα 80%, «που λέει πως εάν δεν έχεις φτάσει το workflow σου πάνω από το 80% σε σχέση με το πως έχει εξελίξει το ερώτημα σου προς την ΑΙ, τότε θα πρέπει να κάνεις το homework σου και να επιστρέψεις με αυτό το 80%. Αυτό το ποσοστό αλλάζει, στους επικεφαλής τμημάτων πάει στο 70% και όλα τα μέλη αξίζουν ένα 60% και πάνω στην ποιότητα της ερώτησης την οποία έχουμε όταν μας έρχεται ένα deliverable».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για τους στόχους αποδοτικότητας στη ζωή ενός manager με την AI, λέγοντας πως με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να πάμε στο next performance frontier, ο τρόπος για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα στα business processes που ακολουθεί μια επιχείρηση.

Ακόμα, είπε πως η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αυτοματοποίηση. «Τα αποτελέσματα που βλέπουμε ήδη είναι πολύ ενθαρρυντικά, υπάρχει τρομερό potential και σίγουρα θα φέρει την αύξηση στην παραγωγικότητα και στην αποδοτικότητα που αναμένουμε».

Σε ερώτηση για το πόσο η ΑΙ αλλάζει τα business model των επιχειρήσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «αλλάζει κυρίως το πως κάνουμε κάτι, το λειτουργικό μοντέλο. Υπάρχουν κλάδοι που μπορεί να αλλάξει και το επιχειρηματικό μοντέλο, όπως τα media.

Αλλά νομίζω πως στους περισσότερους κλάδους θα αλλάξει ο τρόπος των business processes του οργανισμού».

Ακόμα, πρόσθεσε πως «πρέπει να δημιουργηθεί η δομή και να δοθεί η ευθύνη και η υπευθυνότητα σε ένα εκτελεστικό στέλεχος που θα αναλάβει το κομμάτι της AI μέσα στον οργανισμό».

Μιλώντας για την Môveo AI, ο κ. Καραγιάννης είπε πως η εταιρεία του παράγει generative AI και «πρακτικά φτιάχνουμε ένα ChatGPT για κάθε επιχείρηση με την οποία συνεργαζόμαστε».

Τα πλεονεκτήματα είναι μαζικά, τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε εκατομμύρια χρήστες ανά τον υφήλιο και οι αριθμοί στο customer satisfaction, στο πόσους ανθρώπους μπορεί να διαχειριστεί μια εταιρεία και στο customer support μιλούν από μόνοι τους. Βλέπουμε τεράστια αύξηση και αποδοχή και πιστεύω πως αυτό είναι μόνο η αρχή».

Σε σχόλιο για το εάν η AI είναι αξιόπιστη στα χέρια ενός manager, ο κ. Καραγιάννης υποστήριξε «είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά. Είναι αξιόπιστο. Κάποιος για να το χρησιμοποιήσει πρέπει να ξέρει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, πάντα εξαρτάται από το ποιος το χρησιμοποιεί και πάντα πρέπει να υπάρχει κριτική σκέψη στο αποτέλεσμα των εργαλείων όπως το ChatGPT».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: