Πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι μέσα από το Βορειοδυτικό Πέρασμα της Αρκτικής

Πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι μέσα από το Βορειοδυτικό Πέρασμα της Αρκτικής

Το φορτηγό πλοίο Nordic Orion διέσχισε σήμερα για πρώτη φορά τον επικίνδυνο νέο θαλάσσιο εμπορικό δρόμο.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, από το φορτηγό πλοίο Nordic Orion, για πρώτη φορά ταξίδι μέσα από το επικίνδυνο Βορειοδυτικό Πέρασμα της Αρκτικής.

Σίγουρα πριν από μερικά χρόνια το ταξίδι αυτό δεν θα ήταν δυνατό. Ωστόσο, το θερμότερο κλίμα και το λιώσιμο των πάγων ανοίγουν νέες θαλάσσιες διαδρομές για μεγαλύτερες περιόδους κάθε χρόνο και υπάρχει πλέον ένα τρίμηνο-τετράμηνο κατά το οποίο τα συμβατικά πλοία μπορούν να διασχίσουν τη θαλάσσια περιοχή πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Η δυνατότητα αυτή, σε συνδυασμό με τις τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση ακόμα και συμβατικών πλοίων, σημαίνουν τη διάνοιξη νέων θαλάσσιων εμπορικών οδών για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

«Το Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι πάνω από χίλια ναυτικά μίλια βραχύτερο από την παραδοσιακή ναυτιλιακή οδό μέσω της Διώρυγας του Παναμά κι έτσι θα εξοικονομήσουμε χρόνο, καύσιμα, και θα μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα αυξήσουμε το διαμετακομιζόμενο φορτίο κατά 25%», ανακοίνωσε η δανέζικη πλοιοκτήτρια εταιρεία Nordic Bulk Carriers.

Το 75.000 τόνων πλοίο, ναυπηγημένο το 2011, αναχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου από το καναδικό λιμάνι του Βανκούβερ στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταφέροντας άνθρακα, και πρόκειται να φθάσει στο λιμάνι Πόρι της Φινλανδίας στις 7 Οκτωβρίου. Το 225 μέτρων Nordic Orion έχει ενισχυμένη καρίνα για να μπορεί να αντιμετωπίζει τους επιπλέοντες πάγους.

Διαβάστε ακόμη: Διαπλέοντας την πιο «επικίνδυνη» θάλασσα του κόσμου