Πράσινο φως από θεσμούς στη νέα ρύθμιση για κορωνοχρέη

Πράσινο φως από θεσμούς στη νέα ρύθμιση για κορωνοχρέη
Photo: pixabay.com
Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις για τη νέα ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας από το οικονομικό επιτελείο. Αυστηρά κριτήρια και συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ζήτησαν οι θεσμοί. Ποιοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό καθεστώς.

Το «πράσινο φως» για την νέα ρύθμιση αποπληρωμής των κορωνοχρεών έδωσαν οι θεσμοί αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων έτσι ώστε να διευκολυνθούν μόνο αυτοί που έχουν πραγματικά πληγεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη κυβέρνηση στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης ενέκριναν το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών για την καθιέρωση ενός νέου ευνοϊκού διακανονισμού των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας δηλαδή από το Μάρτιο από το 2020 και οι οποίες έχουν παγώσει έως τις αρχές του 2022.

Τα αρμόδια στελέχη στις συναντήσεις με τους τεχνοκράτες των δανειστών προέβαλαν το επιχείρημα ότι η ισχύουσα ρύθμιση των 24 άτοκων η των 48 έντοκων δόσεων δεν προσφέρει επαρκείς ταμειακές ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν λειτουργεί προωθητικά για την έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας και επεσήμαναν ότι σε καμία περίπτωση το νέο πλαίσιο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα περιλαμβάνει αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να μην υπονομευτεί η κουλτούρα πληρωμών.

Μετά την έγκριση των θεσμών το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινώσει τους βασικούς άξονες της νέας ρύθμισης που σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου θα προβλέπει αύξηση του αριθμού των δόσεων σε έως 60 για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής και θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο. Εκτός των οφελών προς την εφορία, το μέτρο θα ισχύσει και για τα κόκκινα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τη πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2022.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή και ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια.

Παράλληλα με το νέο ευνοϊκό καθεστώς για την εξόφληση των οφειλών από την πανδημία το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους που έχασαν τις ρυθμίσεις μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης από το Μάρτιο του 2020 .

Ο διακανονισμός αναμένεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο που θα ανοίξει νέες τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι το Μάιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισαν εκρηκτική άνοδο κατά 275% καθώς οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 315 εκ. ευρώ έναντι 84 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των οφειλετών σε 3.905.073 έναντι 3.853.889 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Στο πεντάμηνο οι κόκκινες οφειλές από φόρους έφτασαν τα 2,647 δις. ευρώ από 2,365 δις. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 12 % και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία έφτασε τα 109,084 δις. ευρώ.