Προ των πυλών της ύφεσης η Ευρωζώνη – Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα

Προ των πυλών της ύφεσης η Ευρωζώνη – Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα
People walk past a screen showing the IBEX 35 stock market index of Spain's principal stock exchange outside the Bank of Spain (Banco de Espana) in Madrid on June 7, 2019. - Spain's central bank raised its growth forecast for the eurozone's fourth-largest economy to 2.4 percent in 2019 from 2.2 previously. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP) Photo: AFP
Ο καλπάζων πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και οι ανησυχίες για την προσφορά -ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα- είχαν ως αποτέλεσμα απότομες μειώσεις στην παραγωγή και στις παραγγελίες 

Ολοταχώς προς ύφεση οδεύει η Ευρωζώνη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να υποχωρεί τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται πρόδρομος δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας και περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στο 49,4 τον Ιούλιο από 52,0 τον Ιούνιο – κάτω από το όριο των 50 μονάδων που δηλοί ανάπτυξη. 

Ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τις επιχειρήσεις, καθώς πολλές εταιρείες προσάρμοσαν την παραγωγή τους έτσι ώστε να αντανακλά τα μειωμένα επίπεδα παραγγελιών. Τα προβλήματα εφοδιασμού και η αυξανόμενη αβεβαιότητα μεταξύ των πελατών αναφέρθηκαν επίσης ως αρνητικοί παράγοντες.

Οι σύνθετοι PMI μειώθηκαν σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από την έρευνα. Η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας και της Ιταλίας συρρικνώθηκε τόσο απότομα όσο πριν από 25 μήνες και 18 μήνες, αντίστοιχα. Η Γαλλία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2021 και η Ισπανία ανέφερε την ασθενέστερη ανάπτυξή της από την έναρξη της ανάκαμψης πριν από έξι μήνες. 

Παραγγελίες

Οι εισερχόμενες παραγγελίες στη βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, καθοριστικοί παράγοντες ήταν οι αυξημένες τιμές, η πτώση της ζήτησης και η μειωμένη προθυμία των πελατών για δαπάνες. 

Οι νέες εξαγωγικές επιχειρήσεις υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια. Δεδομένου ότι η πτώση των παραγγελιών ήταν μεγαλύτερη από την πτώση της παραγωγής, οι εκκρεμείς παραγγελίες μειώθηκαν και πάλι για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021. 

Από την άλλη, η αγορά εργασίας αποδείχθηκε αρκετά εύρωστη, όπως φαίνεται από την άνω του μέσου όρου αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Συνολικά, ωστόσο, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 15 μηνών. 

Παράλληλα, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν υψηλές, ο πληθωρισμός τόσο των τιμών αγοράς όσο και των τιμών πώλησης επιβραδύνθηκε ελαφρά.

Υπηρεσίες

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 51,2 από 53,0, αν και κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από την αρχική εκτίμηση των 50,6 μονάδων.

Οι επιχειρηματικές προοπτικές εντός ενός έτους ήταν λιγότερο αισιόδοξες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των ανησυχιών για τις προμήθειες φυσικού αερίου, του υψηλού πληθωρισμού και των φόβων για ύφεση. 

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στο 56,8 από 58,5, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020.   

«Οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί»

Σχολιάζοντας τον τελικό Composite PMI της Ευρωζώνης, ο Chris Williamson, Chief Business Economist της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί στην αρχή του τρίτου τριμήνου του 2022 και τα τελευταία στοιχεία έρευνας δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Ο καλπάζων πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και οι ανησυχίες για την προσφορά -ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα- είχαν ως αποτέλεσμα  τις πλέον απότομες μειώσεις στην παραγωγή και στις παραγγελίες της τελευταίας δεκαετίας, εξαιρουμένων των μηνών που η πανδημική κρίση του κορωνοϊού μαινόταν.

Η προσδοκώμενη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών μετά τη χαλάρωση των περιορισμών αναχαιτίστηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες των νοικοκυριών για το αυξανόμενο κόστος ζωής, που σημαίνει ότι οι δαπάνες ανακατευθύνθηκαν σε βασικά είδη όπως τρόφιμα, λογαριασμοί κοινής ωφελείας και εξόφληση δανείων.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες έγιναν πιο απρόβλεπτες για τον κίνδυνο και επιφυλακτικές όσον αφορά τις δαπάνες, δεδομένης των ζοφερών οικονομικών προοπτικών. Οι επιχειρήσεις ανησυχούν επίσης ότι οι ενεργειακοί περιορισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει νέα προβλήματα εφοδιασμού και θα ενθαρρύνει περαιτέρω αυξήσεις των τιμών».