Προανακριτική Novartis: Θύελλα για τον άφαντο Σαράφη- Φλερτ με άρση προστασίας αν δεν εμφανιστεί η Κελέση

Μάταια φαίνεται πως περιμένουν τον «Μάξιμο Σαράφη» στη ΓΑΔΑ. Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση».

Στη ΓΑΔΑ προσέρχεται, εκ νέου, σήμερα η αντιπροσωπεία της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για να λάβει κατάθεση από τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη», για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα βίαιας προσαγωγής, που χθες δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί. Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει σήμερα να εξετάσει, επίσης, τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», η οποία με επιστολή της έχει δηλώσει ότι δεν έχει να εισφέρει στην έρευνα της επιτροπής.

Τουλάχιστον τρία από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση». Πηγές της προανακριτικής επισημαίνουν ότι το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, αύριο Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, διότι οι δύο μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν σε εξέταση διαπράττοντας αδίκημα. Αν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η επιτροπή θα πρέπει να απευθυνθεί στην εισαγγελική Αρχή που τους υπήγαγε σε πρόγραμμα προστασίας και θα ζητήσει την άρση του.

Στο μεταξύ, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζουν ότι το καθεστώς προστασίας μαρτύρων έχει δύο πτυχές. Η πρώτη προβλέπει ότι η διάταξη του εισαγγελέα, βάσει της οποίας τα δύο πρόσωπα μπήκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, τούς παρείχε τη δυνατότητα να καταθέσουν στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας με ψεύτικα ονόματα και όχι με τα πραγματικά της ταυτότητάς τους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η δεύτερη πτυχή προβλέπει ότι «οι μάρτυρες θα είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν χωρίς να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά κάνοντας χρήση ηχητικών μέσων».

Στον Άρειο Πάγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέρχονται σήμερα, στις 12:00, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis.

Θα παρουσιαστούν η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, Σπύρος Λάππας, προκειμένου να επιδώσουν υπόμνημα όλων των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ας πάει σήμερα ο Φ. Δεστεμπασίδης στη Βουλή

Να καλέσει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σε συμπληρωματική κατάθεση τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Mega. Καθώς το ένταλμα βιαίας προσαγωγής για τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» βρίσκεται εν ισχύ, ο υπουργός δήλωσε ότι από χθες «έχουμε έναν φυγά και για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε ένα κόμμα και τα στελέχη του που υπερασπίζονται έναν φυγά». Ο κ. Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη στάση τοu ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων, είπε ότι πλησιάζει η ώρα που ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση «σκευωρίας».

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς λένε ότι δεν θέλουν να βγει η κουκούλα για να μην κινδυνεύσει η ζωή των προστατευομένων μαρτύρων. Γιατί δεν τους ξέρουμε ποιοι είναι; Δεν τους έχει μηνύσει ο κ. Μανιαδάκης; Δεν δήλωσε ο κ. Μανιδάκης ότι τους είδε έξω από την Εισαγγελία Διαφθοράς; Ας καλέσει σήμερα η επιτροπή τον κ. Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη για συμπληρωματική κατάθεση. Ας καλέσει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σήμερα, που η αστυνομία ψάχνει τον κ. Μάξιμο Σαράφη και δεν μπορεί να τον βρει γιατί κρύβεται, να καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Είναι άσχημο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θα μπορούσε ο κ. Δεστεμπασίδης να λήξει μόνος του την ιστορία αν πάει σήμερα μόνος του στη Βουλή -εγώ θα του ζητήσω και συγνώμη- και πει «εδώ είμαι και δεν είμαι ο Σαράφης που ψάχνετε». Αν πράγματι ο κ. Δεστεμπασίδης δεν είναι ο Μάξιμος Σαράφης, αντί να απειλεί με αγωγες και μηνύσεις, να πάει στη Βουλή και να πει «να ‘μαι. Είδατε που δεν είμαι ο Σαράφης; Θα του ζητήσω και συγνώμη!», σημείωσε ο υπουργός.

«Κανενός η ζωή δεν κινδυνεύει. Ο κύριος δεν εμφανίστηκε για έναν και μοναδικό λόγο. Για να μην πιστοποιηθεί ότι είναι το ίδιο και το αυτό πρόσωπο ο κ. Μάξιμος Σαράφης και ο κ. Φιλίστωρας Δεστεμπασίδης. Ο κ. Μανιδάκης λέει ότι τον είδε έξω από το γραφείο της κ. Τουλουπάκη, άρα για τη διαρροή του ονόματος δεν ευθύνεται ούτε η ΝΔ ούτε το Κίνημα Αλλαγής ούτε η προκαταρκτική, ευθύνεται η κ. Τουλουπάκη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Εάν διαπιστωθεί ότι ο ισχυρισμός Μανιαδάκη είναι αληθής, δηλαδή ότι ο Μάξιμος Σαράφης είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, είναι το ίδιο πρόσωπο, αυτό προκαλεί δικονομικό πρόβλημα, αφού ο δεύτερος έχει κατηγορηθεί ότι έπαιρνε λεφτά από τη Novartis. Εάν αποδειχτεί ότι είναι το ίδιο πρόσωπο, ο νόμος που υπερασπίζεται ο Τσίπρας περί μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος λέει ότι απαγορεύεται να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος εμπλεκόμενο στην υπόθεση πρόσωπο. Αν τον έπιασαν να παίρνει λεφτά από τη Novartis και του υποσχέθηκε κάποιος ότι αν λέει ψέματα δεν θα του ασκήσουν δίωξη, τότε το κάνει για να σώσει τον εαυτό του. Σε αυτήν την περίπτωση, αν έχεις προσωπικό συμφέρον από την υπόθεση δεν μπορείς να είσαι προστατευόμενος μάρτυρας. Άρα αν έχει γίνει προστατευόμενος μάρτυρας έχει γίνει παράνομα. Αν έχει γίνει παράνομα σημαίνει ότι όλες του οι καταθέσεις είναι παράνομες».

Στο κάδρο και ο Αλ. Τσίπρας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων χαρακτήρισε «χαστούκι για τον κ. Τσίπρα» τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη», συμπληρώνοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν να καταλύσουν τη δημοκρατία».

«Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της Δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».

«Προφανώς, υπάρχει ένα ερώτημα. Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; Ήταν μια απόφαση ενός κακού υπουργού που τα έκανε μόνος του και αποφάσισε να αυτονομηθεί; Από χθες αρχίζει να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παταγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Ν. Βούτσης: Προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis

Ως ένα ακόμη επεισόδιο αντιθεσμικών μεθοδεύσεων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου της Novartis χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τους προστατευόμενους μάρτυρες ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7.

Στάθηκε σε τρία σημεία:

  • Βλέπουμε ένα ακόμη επεισόδιο για τη συγκάλυψη του σκανδάλου της Novartis και των ενδεχόμενων ευθυνών πολιτικών προσώπων μέσω αντιθεσμικών μεθοδεύσεων, στις οποίες συμμετέχει δυστυχώς κατά τη γνώμη μου και η πλειοψηφία της Επιτροπής της Βουλής. Διότι καταργείται επί της ουσίας η διεθνής νομοθεσία των εγγυήσεων για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Αυτό είναι μείζον ζήτημα και είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε όλα όσα έχουμε δει ως τώρα. Θυμάστε ότι αυτή η Επιτροπή διά της πλειοψηφίας της κατάργησε τη συμμετοχή σε δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες ενώ στην πλειοψηφία της συμμετέχουν και συνάδελφοι οι οποίοι έχουν και επαγγελματική σχέση με εγκαλουμένους σε αυτήν την υπόθεση. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά είναι μία σειρά από γεγονότα που οδηγούν στη σαφή πρόθεση της πλειοψηφίας, εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛΛ για τη συγκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου της Novartis. Παρακολουθούμε αυτά τα επεισόδια να εξελίσσονται προφανώς με αντιθεσμικές μεθοδεύσεις.
  • Δεν ξέρω κανέναν προστατευόμενο μάρτυρα και λυπάμαι πολύ που στελέχη, συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, άκουσα ότι και ο κύριος Γεωργιάδης είπε ποιος έχει μαλλιά και ποιος δεν έχει εξ αυτών, ασχολούνται με ένα τέτοιο τρόπο απολύτως αντιδικονομικό με μία πολύ ευαίσθητη πτυχή που υπάρχει για τις εγγυήσεις για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. Επαναλαμβάνω ότι αυτό το καθεστώς είναι όχι απλά διεθνώς αναγνωρισμένο αλλά αποτελεί μία μεγάλη ασπίδα του δικαιϊκού συστήματος διεθνώς για την ανακάλυψη και την αποκάλυψη πολύ μεγάλων υποθέσεων που έχουν σχέση με τη διαφθορά. Με αυτήν την έννοια υπάρχει μία έμμεση πλην σαφής παρέμβαση καταλυτική και ακυρωτική της δικονομικής διαδικασίας.
  • Η συγκεκριμένη Επιτροπή της Βουλής υποτίθεται ότι εξετάζει το κατά πόσον ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε ή δεν είχε σχέση με εισαγγελείς αυτής ή και άλλων υποθέσεων. Αντί αυτού προσπαθούν μέσω αυτής της διαδικασίας να συγκαλύψουν το πολύ μεγάλο σκάνδαλο της Novartis.

Σχετικά άρθρα