Η προεδρική σκηνή με τα μυστικά

Η προεδρική σκηνή με τα μυστικά

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ταξιδεύει στο εξωτερικό, στις αποσκευές του μεταφέρει κι ένα ξεχωριστό αντικατασκοπευτικό «αξεσουάρ»: ένα αντίσκηνο.

Ευρύχωρο, «υψηλής τεχνολογίας», εύκολα συναρμολογούμενο, από αδιαφανές ύφασμα: το αντίσκηνο του Προέδρου Ομπάμα είναι το «πέπλο ασφαλείας» του από τα κατασκοπευτικά συστήματα «φίλων» και εχθρών στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Δεν στήνεται στην ύπαιθρο, αλλά σε ένα δωμάτιο κοντά στη σουίτα  του ξενοδοχείου που τον φιλοξενεί -γράφουν οι New York Times– και εκεί καταφεύγει, όταν πρέπει να διαβάσει απόρρητα έγγραφα ή να έχει μια «ευαίσθητη συνομιλία» για να προστατευθεί από κρυφές κάμερες και συσκευές παρακολούθησης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας απαιτούν από τα αφεντικά τους -όχι μόνο τον Πρόεδρο, αλλά και τα μέλη του Κονγκρέσου, διπλωμάτες και ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου και των Ενόπλων Δυνάμεων- να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα όταν βρίσκονται εκτός των συνόρων, αφού είναι κοινό μυστικό ότι οι οικοδεσπότες τους δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να τους κατασκοπεύσουν.

Παρότι οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες λόγω της γνωστής υπόθεσης της NSA και των παρακολουθήσεων των πάντων ανά τον πλανήτη, οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν -επικαλούμενοι αποδεικτικά στοιχεία- ότι δέχονται την ίδια μεταχείρηση όταν βρίσκονται σε ξένες χώρες, ακόμα και από τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπου κι αν βρισκόμαστε, είμαστε στόχος», δήλωσε ο Τζέιμς Γούλσεϊ, διευθυντής υπηρεσιών πληροφοριών επί προεδρίας Κλίντον. «Όπου κι αν πάμε -σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και στις περισσότερες αραβικές χώρες- προσπαθούν να μας κατασκοπεύσουν, γι’ αυτό πρέπει να προβλέψουμε και να πάρουμε όσα περισσότερα μέτρα μπορούμε».

Διαβάστε ακόμη: «Θέμα ρουτίνας» οι παρακολουθήσεις πολιτικών για τις μυστικές υπηρεσίες

Σε ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική το 2011, για παράδειγμα, μια επίσημη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα να συνομιλεί στο τηλέφωνο μέσα σε ένα «αντίσκηνο ασφαλείας» στη σουίτα του ξενοδοχείου του στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην άλλη γραμμή ήταν η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και το απόρρητο θέμα ήταν η επιχείρηση κατά του Καντάφι στη Λιβύη που είχε ξεκινήσει μια ημέρα πριν.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, της CIA και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δεν ήταν πρόθυμοι να μαρτυρήσουν λεπτομέρειες για τα μέτρα προστασίας που παίρνουν στο εξωτερικό, αλλά πρώην και νυν αξιωματούχοι, ανωνύμως, περιέγραψαν στην εφημερίδα New York Times ορισμένα από αυτά. Για παράδειγμα, οι οδηγίες για όσους βρίσκονται σε επίσημα ταξίδια είναι να υποθέτουν ότι κάθε ψίθυρος, κάθε κουβέντα τους, κάθε κίνηση τους είναι υπό παρακολούθηση γι’ αυτό και πρέπει, μετά από τις επισκέψεις τους σε κυβερνητικές υπηρεσίες να ελέγχουν τα κινητά τους τηλέφωνα για «κοριούς», να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις ιδιωτικές συνομιλίες τους και να αποφεύγουν να παίρνουν μαζί τις ταμπλέτες τους, αφού είναι ιδάιτερα ευάλωτες στους «εισβολείς».

Όσο για τον Πρόεδρο, εκτός από το αντίσκηνο, έχει και τη λιμουζίνα που τον ακολουθεί σε κάθε ταξίδι του και είναι ειδικά εξοπλισμένη για να κρατάει μακριά τα αδιάκριτα «αυτιά», ενώ διαθέτει φυσικά και ένα ειδικά κωδικοποιημένο κινητό BlackBerry.

1/3

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: «Δεν κατασκοπεύαμε τις ΗΠΑ»

Αντίμετρα λαμβάνονται και σε αμερικανικό έδαφος. Όταν διορίζονται νέα  μέλη στο υπουργικό συμβούλιο και στην ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας , η κυβέρνηση εξοπλίζει, εκ των υστέρων, τα σπίτια τους με ειδικά δωμάτια που διασφαλίζουν την μυστικότητα των συνομιλιών και των διαδικτυακών επαφών.

Σύμφωνα με απόρρητο εγχειρίδιο αρκετών εκατοντάδων σελίδων- γράφουν οι New York Times– τα δωμάτια αυτά έχουν επένδυση από λεπτά φύλλα μετάλλου, βεβαίως έχουν ηχομόνωση κι είναι εσωτερικά, χωρίς παράθυρα. Το πιο πρόσφατο σπίτι που ανακαινίστηκε με αυτόν τον τρόπο είναι του νέου διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει, στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, λένε αξιωματούχοι, κοριοί «εμφυτεύονταν» στους τοίχους και τα φώτα των ξενοδοχείων όπου έμεναν Αμερικανοί. Τώρα, όμως, η ανησυχία επικεντρώνεται στα ραδιοκύμματα με την προσδοκία υποκλοπής συνομιλιών μέσα από τους τοίχους των δωματίων.

Δεν είναι σαφές πότε άρχισε η αμερικανική ηγεσία να κρύβεται μέσα στο «αντίσκηνο ασφαλείας» στα ταξίδια της. Αλλά σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, ο Τζωρτζ Τένετ, επικεφαλής της CIA από το 1994 μέχρι το 2007, ήταν ένας από τους πρώτους αξιωματούχους που το χρησιμοποιούσε τακτικά.

Διαβάστε ακόμη: «Το να λέει κανείς την αλήθεια, δεν είναι έγκλημα»

«Ο πρόεδρος Κλίντον και ο Λευκός Οίκος ανέθεταν συχνά στον Τένετ αποστολές στη Μέση Ανατολή, για επαφές με τον Αραφάτ αλλά και με το Ισραήλ, για να κλείσει συμφωνίες ή να ενημερωθεί και να μεσολαβήσει» λέει πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών στην αμερικανική εφημερίδα. «Έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί το αντίσκηνο και συνέχισε να το κάνει στη διάρκεια όλης της θητείας του».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η CIA επέμενε ιδιαίτερα στα ταξίδια… του Ισραήλ, που είναι γνωστό ότι διαθέτει εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης. «Ήμασταν ιδιαίτερα ανήσυχοι όταν οι Ισραηλινοί οικοδεσπότες μας επέμεναν να μας κλείσουν δωμάτια στο ξενοδοχείο King David», είπε με νόημα ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο Γούλσεϊ όταν ταξίδευε στο εξωτερικό ως ο ανώτατος αξιωματούχος σε θέματα ασφαλείας από το 1993 έως το 1995, ήταν εφοδιασμένος μόνο με κρυπτογραφημένα τηλέφωνα. «Ήμασταν πολύ πιο μπροστά από τους άλλους τεχνολογικά», είπε, «αλλά όταν ανέλαβε ο Τένετ τη δεκαετία του ’90, τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν και είχαμε ήδη αρχίσει να ανησυχούμε για την Κίνα».

Πολλά από τα σύγχρονα μέσα και μέτρα είναι μόνο για τους ανώτατους αξιωματούχους γιατί έχουν υψηλό κόστος. Οι πιο κάτω στην ιεραρχία χρησιμοποιούν μικρότερες κατασκευές, που μοιάζουν με τηλεφωνικούς θαλάμους και όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν βασικές οδηγίες, όπως να μην συζητούν «ευαίσθητα» θέματα εκτός των πρεσβειών, ειδικά σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: NYT: H CIA πληρώνει την ΑΤ&Τ για παροχή δεδομένων