«Θέμα ρουτίνας» οι παρακολουθήσεις πολιτικών για τις μυστικές υπηρεσίες

«Θέμα ρουτίνας» οι παρακολουθήσεις πολιτικών για τις μυστικές υπηρεσίες

Εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της NSA δίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών στη Γερουσία.

Στην Επιτροπή Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ κατέθεσε σχετικά με τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) ο διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, που διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν κατασκοπεύουν αδιάκριτα εις βάρος άλλων κρατών», ενώ τόνισε πως η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων της αποτελεί «βασική προτεραιότητα» της υπηρεσίας του.

Ο κ. Κλάπερ εξήγησε ακόμη πως σκοπός της συγκέντρωσης στοιχείων μέσω της παρακολούθησης των επικοινωνιών είναι η «αποσαφήνιση των προθέσεων των ηγετών», προσθέτοντας πως και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους. «Πρόκειται για θέμα ρουτίνας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην επιτροπή κατέθεσε ακόμη ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στρατηγός Κηθ Αλεξάντερ, που χαρακτήρισε ως «ψευδή» τα δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών σχετικά με την παρακολούθηση εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

«Οι πληροφορίες που οδηγούν τον κόσμο στο να πιστεύει ότι η NSA ή οι ΗΠΑ συγκέντρωναν τέτοια δεδομένα είναι ψευδείς, και είναι ψέματα πως παρακολουθούσαμε Ευρωπαίους πολίτες. Δεν ισχύει τίποτα από τα δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Κοριοί της NSA και στην Αθήνα;

«Ο Ομπάμα διέταξε να σταματήσει η παρακολούθηση στον ΟΗΕ»
Αμερικανός αξιωματούχος που δεν ήθελε να κατονομαστεί, αποκάλυψε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από την NSA να περιορίσει τις παρακολουθήσεις στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του προγράμματος ψηφιακών παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι σύμβουλοι του προέδρου είπαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικών συναντήσεων ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί να συνεχίσει ορισμένες παρακολουθήσεις στόχων που υπηρετούν στον ΟΗΕ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εντολή αυτή του Ομπάμα αποτελεί και την τελευταία γνωστή ενέργεια του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της δράσης της NSA, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των συμμάχων των ΗΠΑ για την παρακολούθηση ξένων ηγετών. Η πλήρης έκταση των παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή, ούτε έχει αποσαφηνιστεί εάν η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει να παρακολουθεί διπλωμάτες που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη: «Κρυφάκουγαν» ακόμη και τον ΟΗΕ