Πρόεδρος ΔΕΗ: Κινδυνεύουμε με χρεοκοπία

Πρόεδρος ΔΕΗ: Κινδυνεύουμε με χρεοκοπία
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην Αθήνα, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Μ. Παναγιωτάκης, υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός.

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος της ΔΕΗ, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της ΔΕΗ, καθώς οι δανειστές επαναφέρουν στο «τραπέζι την ανάγκη λήψης δομικών μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, περιλαμβάνοντας σε αυτά και την πώληση μονάδων» επιβεβαιώνοντας όσα αρνούνταν κατά τ’ άλλα οι κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να επιλεγεί η συμβουλευτική εταιρεία (PwC ή Ernest Young) που θα αναλάβει τη διαμόρφωση δυο χαρτοφυλακίων καταναλωτών που φτάνουν τους 600.000.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί ούτε μονάδες να πουληθούν, ούτε οι ποσότητες υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης να ρεύματος (ΝΟΜΕ) να αυξηθούν.

Ο Μ. Παναγιωτάκης, υπογράμμισε για ακόμα μια φορά το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο οργανισμός αναφέροντας ότι εντός του μήνα καλείται να αποπληρώσει 100 εκτ. ευρώ ομολογιακού δανείου και 400 εκατ. ευρώ για άλλο δάνειο τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι «Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, οι τράπεζες μας πάνε για χρεοκοπία».

Η ΔΕΗ αναμένεται να λάβει 320 εκατ. ευρώ για την πώληση του 24% από την κινεζική State Grid, 93 εκατ. ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου και επίσης το τίμημα από το Δημόσιο για το 25% της απόκτησης από τον ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, η “τρύπα” από τους απλήρωτους λογαριασμούς είναι μεγάλη αφού περί τους 85.000 πελάτες χρωστούν περισσότερα από 3.000 ευρώ με το συνολικό χρέος να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και σχεδόν 1.130.000 χρήστες ρεύματος χρωστούν μέσω μικρο-οφειλών περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ.