Προειδοποίηση CEO της Shell: H Ευρώπη θα αντιμετωπίζει «τρομακτικούς» χειμώνες για την επόμενη δεκαετία

Προειδοποίηση CEO της Shell: H Ευρώπη θα αντιμετωπίζει «τρομακτικούς» χειμώνες για την επόμενη δεκαετία
29 July 2020, Brandenburg, Fόrstenwalde: The logo of the Shell Oil Company at a petrol station. Royal Dutch Shell publishes figures for the 2nd quarter on 30.07.2020 Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa Photo: AFP
Η Ευρώπη υποστηρίζει ότι οι διακοπές δεν οφείλονται σε τεχνικά ζητήματα αλλά αποτελούν σκόπιμη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

της Sophie Mellor

Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο και ακριβούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben Van Beurden, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει δελτίο στο φυσικό αέριο για αρκετούς χειμώνες, καθώς η κρίση που προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται απίθανο να τελειώσει σύντομα.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η κρίση θα περιοριστεί σε έναν μόνο χειμώνα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της αγγλο-ολλανδικής εταιρείας πετρελαίου σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στην πόλη-κόμβο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Stavanger.

«Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις μέσω της εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω επιβολής δελτίου και με μια πολύ, πολύ γρήγορη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων.

«Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να ξεχάσουμε – πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα».

Τα σχόλια του Van Beurden έρχονται σε μια στιγμή που οι Βρυξέλλες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη της τιμής της ενέργειας σε ολόκληρη την Ένωση.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα: «Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα εργαλείο, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η τιμή του φυσικού αερίου δε θα καθορίζει πλέον την τιμή του ηλεκτρισμού».

Ανησυχία εξέφρασε και η Βελγίδα Υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten, η οποία προειδοποίησε ότι οι χειμώνες στην Ευρώπη για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια θα είναι «τρομακτικοί» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέμβει και δε θέσει ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κορυφαίοι ηγέτες πραγματοποιούν έκτακτες συναντήσεις για να συζητήσουν τη σχεδόν δεκαπλάσια αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η οποία σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα κλείσει τον βασικό αγωγό Nord Stream 1 λόγω προγραμματισμένης συντήρησης μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.

Ο αγωγός, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 20% από τον Ιούλιο.

Η Ευρώπη υποστηρίζει ότι οι διακοπές δεν οφείλονται σε τεχνικά ζητήματα αλλά αποτελούν σκόπιμη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Εάν η Ρωσία διακόψει τελείως την παροχή φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο, θα είναι απαραίτητη ως τελευταία λύση η επιβολή δελτίου και η πιθανότητα ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αυξάνεται σημαντικά, σύμφωνα με ανάλυση της Berenberg.

Η Ε.Ε. έχει ήδη διαθέσει 280 δισεκατομμύρια ευρώ σε πακέτα βοήθειας για να μετριάσει τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και συμφώνησε επίσης σε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%.

Ωστόσο, εντός του μπλοκ, μεμονωμένες κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εγχώριες τιμές για να απαλύνουν την επιβάρυνση των πολιτών τους.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι πρώτες που βγήκαν εκτός των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. και έθεσαν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου επιδοτώντας προσωρινά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, έχουν δημιουργήσει μεγάλα πακέτα βοήθειας για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Αλλά οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να προκαλούν όλεθρο στους καταναλωτές.

Σε ένα από τα πιο εξωφρενικά παραδείγματα, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε το ανώτατο όριο τιμής για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη Παρασκευή κατά 80%, από 1.971 στερλίνες σε 3.549 στερλίνες από την 1η Οκτωβρίου.

Πηγή: Fortune.com