Προειδοποίηση Τουσκ: Αδύνατες οι διαπραγματεύσεις του Brexit εάν…

Προειδοποίηση Τουσκ: Αδύνατες οι διαπραγματεύσεις του Brexit εάν…
Poland's Prime Minister Donald Tusk delivers a speech during the inauguration of the "Esplanade Solidarnosc 1980" and "Agora Simone Veil" at the EU Parliament in Brussels August 30, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS) - RTR2QJTO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έπειτα από τις αιχμηρές ανακοινώσεις Ευρωπαίων και Βρετανών αξιωματούχων.

 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «θα καταστούν αδύνατες» αν οι «διαφωνίες» ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίσουν να είναι τόσο έντονες και οι εμπλεκόμενοι δεν συγκρατήσουν τα αισθήματά τους, έπειτα από τις κατηγορίες στις οποίες προχώρησε την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι περί απόπειρας ανάμιξης κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων στις βρετανικές εκλογές.

«Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι ούτως ή άλλως δύσκολες. Αν ξεκινήσουμε να διαφωνούμε πριν καν την έναρξή τους, τότε θα καταστούν αδύνατες», τόνισε ο Τουσκ σε ανακοίνωση που ανέγνωσε μετά την συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ.

«Διακυβεύονται πολλά για να αφήσουμε ανεξέλεγκτα τα συναισθήματά μας. Επειδή αυτά που διακυβεύονται είναι η καθημερινή ζωή και τα συμφέροντα εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατέρωθεν της Μάγχης», δήλωσε ο Τουσκ.

Η διακριτικότητα, η μετριοπάθεια, ο αμοιβαίος σεβασμός και η μέγιστη δυνατή επίδειξη καλής θέλησης απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε δια του εκπροσώπου της να τοποθετηθεί για τις κατηγορίες της Μέι, με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά να λέει χαρακτηριστικά πως: «Είμαστε πολύ απασχολημένοι για να κάνουμε σχόλια επί σχολίων».

«Δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε ότι θα διεξαχθούν εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι ενθουσιάζονται όποτε γίνονται εκλογές», τόνισε ο Σχοινάς στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, απαντώντας στις κατηγορίες της Μέι, τόνισε ότι: «Κανένας στις Βρυξέλλες δεν επιδιώκει να αναμιχθεί στη βρετανική προεκλογική εκστρατεία.

Διαβάστε ακόμη: Απάντηση της ΕΕ στην Μέι: Κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλει να επηρεάσει τις βρετανικές εκλογές