Προειδοποιήσεις για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα

Προειδοποιήσεις για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα
Brussels - May 6th, 2010 Meeting and press point between Günther Oettinger, Member of the EC in charge of Energy and Yuriy Boyko, Ukrainian Minister for Fuel and Energy Crédit E.U. / Benoît Bourgeois

«Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει άμεσα στις διαπραγματεύσεις».

«Αν δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ ‘Ετινγκερ, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Βερολίνο.

Παράλληλα, προσέθεσε: «Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει άμεσα στις διαπραγματεύσεις με νέες προτάσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, έτσι ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι συζητήσεις, καθώς οι συνέπειες ενός grexit θα είναι αρνητικές».

«Οι προμήθειες ενέργειας, οι μισθοί για τους αστυνομικούς, οι ιατρικές προμήθειες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και πολλά ακόμη» χρειάζεται να διασφαλιστούν», δήλωσε.  Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει «δοκιμασμένους μηχανισμούς» που μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η αστυνομική προστασία και η παροχή υπηρεσιών υγείας.

«Νομίζω ότι η Κομισιόν χρειάζεται να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, στην περίπτωση χρεοκοπίας» δήλωσε.

Ο Έτινγκερ είπε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος σε συνάντηση του CDU στο Βερολίνο ότι η Αθήνα πρέπει να φέρει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

«Η προσφορά συνεχίζει να ισχύει για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Αλλά για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να μετακινηθεί ως προς τις θέσεις της για τις συντάξεις και τη γενικότερη δημοσιονομική της εξυγίανση», δήλωσε.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει ένα κενό εκεί που δεν μπορεί να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους», πρόσθεσε ο Έτινγκερ.