Προειδοποιητική επιστολή στην καγκελάριο

Προειδοποιητική επιστολή στην καγκελάριο
German Chancellor Angela Merkel speaks during a news conference following a euro zone leaders summit in Brussels, Belgium, July 7, 2015. Greece faces a last chance to stay in the euro zone on Tuesday when Prime Minister Alexis Tsipras puts proposals to an emergency euro zone summit after Greek voters resoundingly rejected the austerity terms of a defunct bailout.REUTERS/Philippe Wojazer - RTX1JGRB

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τη Μέρκελ για το προσφυγικό – Υποχωρεί η δημοτικότητα της.

Το σχέδιο της Άγκελα Μέρκελ να επιλύσει την προσφυγική κρίση με πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική δεν αποδίδει καρπούς, γράφει η Frankfurter Rundschau και επισημαίνει: «Το ζητούμενο ήταν η ειρήνευση στη Συρία, η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η καλύτερη οργάνωση προσφυγικών καταυλισμών κοντά στις εστίες κρίσεων. Η στάση της καγκελαρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στωική ή και ξεροκέφαλη. Σύμφωνα ωστόσο με το άρθρο 65 του γερμανικού Συντάγματος η/ο καγκελάριος καθορίζει τις πολιτικές κατευθύνσεις. Και αυτό ακριβώς πράττει η Α. Μέρκελ, είτε μας αρέσει είτε όχι. Απλά έχει διαφορετικό σχέδιο από τους επικριτές της».

Η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει την αντίσταση στους κόλπους των γερμανών συντηρητικών κατά της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η Άγκελα Μέρκελ: «Η επαπειλούμενη εξέγερση των βουλευτών εξελίχθηκε εν τέλει σε προειδοποιητική επιστολή στην καγκελάριο. Ό,τι κάνει αυτή την εποχή η καγκελάριος για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές που περνούν τα γερμανικά σύνορα ούτε αποδίδει, αλλά ούτε και βελτιώνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Την ίδια στιγμή διογκώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επωμίζεται, κυρίως, την ευθύνη στέγασης και σίτισης των προσφύγων».

Στο μεταξύ υποχωρεί η υποστήριξη προς το συντηρητικό μπλοκ της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες στο 32,5%.

Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με την έρευνα, η υποστήριξη για την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 12,5%.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει τον λόγο της πτώσης, αλλά η υποστήριξη προς την καγκελάριο και το συντηρητικό μπλοκ υποχωρεί εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle