Πρώην μηχανικός της Boeing αμφισβητεί την ασφάλεια των αεροσκαφών 787 Dreamliner

Πρώην μηχανικός της Boeing αμφισβητεί την ασφάλεια των αεροσκαφών 787 Dreamliner
A Boeing 787-10 Dreamliner from Etihad Airways, featuring the Greenliner Livery, is landing at Barcelona Airport in Barcelona, Spain, on March 25, 2024. (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
«Το κάνω όχι επειδή θέλω να αποτύχει η Boeing, αλλά επειδή θέλω να αποτρέψω μελλοντικά δυστυχήματα» λέει ο πληροφοριοδότης.

Της Eleanor Pringle

Η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Boeing είναι αντιμέτωπη με περαιτέρω έρευνες ασφαλείας, αφότου ένας πρώην μηχανικός ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία έχει μια νοοτροπία που προτάσσει τον «προγραμματισμό της παραγωγής έναντι της ασφάλειας» και οδηγεί σε πιθανά ελαττώματα στα τζετ 777 και 787 Dreamliner.

Η Boeing βρίσκεται ήδη υπό έρευνα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) αφότου αποκολλήθηκε πόρτα από αεροσκάφος της Alaska Airlines κατά τη διάρκεια πτήσης στις 5 Ιανουαρίου.

Σε μια ενημέρωση τον Μάρτιο, η FAA είπε ότι «εντόπισε ζητήματα μη συμμόρφωσης στον έλεγχο της διαδικασίας κατασκευής της Boeing», ένα εύρημα που μάλλον δεν συνιστά έκπληξη για τον πιο πρόσφατο πληροφοριοδότη της εταιρείας, τον πρώην μηχανικό Sam Salehpour.

Η καταγγελία του Salehpour στην FAA κατατέθηκε τον Ιανουάριο αλλά δημοσιοποιήθηκε χθες, με τον Salehpour να λέει στους δημοσιογράφους: «Το κάνω αυτό όχι επειδή θέλω να αποτύχει η Boeing, αλλά επειδή θέλω να πετύχει και να αποτρέψει μελλοντικά δυστυχήματα».

Ο πληροφοριοδότης προσέθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι η Boeing δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι. Πρέπει να βελτιωθεί, νομίζω».

Η καταγγελία, στην οποία είχε πρόσβαση το Fortune, ισχυρίζεται ότι η Boeing έχει κάνει «συντομεύσεις» στην κατασκευή των αεροσκαφών 787, με τους μηχανικούς στην κατασκευή των αεροσκαφών 777 να «πιέζονται να παραβλέψουν» ζητήματα.

Τα ζητήματα με το 787 αφορούν, μεταξύ άλλων, την παραμόρφωση σύνθετων υλικών κατά τη διαδικασία κατασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καταγγελία, που συντάχθηκε από τις δικηγόρους του Salehpour, Debra Katz και Lisa Banks, ισχυρίζεται ότι αυτά τα ελαττώματα «γενικά δεν είναι ανιχνεύσιμα μέσω οπτικής επιθεώρησης και θα μπορούσαν τελικά να προκαλέσουν μια πρόωρη αστοχία υλικού λόγω κόπωσης χωρίς καμία προειδοποίηση».

Η Boeing απέρριψε τους ισχυρισμούς -που για πρώτη φορά αναφέρθηκαν από τους New York Times- σε δήλωσή της στο Fortune, λέγοντας ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στο 787.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί σχετικά με τη δομική ακεραιότητα του 787 είναι ανακριβείς. Τα ζητήματα που τέθηκαν έχουν υποβληθεί σε αυστηρή μηχανολογική εξέταση υπό την επίβλεψη της FAA», προσέθεσε. «Αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι αυτά τα ζητήματα δεν παρουσιάζουν καμία ανησυχία για την ασφάλεια και το αεροσκάφος θα διατηρήσει τη διάρκεια ζωής του για αρκετές δεκαετίες».

Προβλήματα που ο Salehpour ισχυρίζεται ότι είδε στο μοντέλο 777 ήταν η ανάπτυξη μιας νέας διαδικασίας συναρμολόγησης που έγινε «χωρίς τον απαραίτητο επανασχεδιασμό των σχετικών εξαρτημάτων, γεγονός που οδήγησε σε κακή ευθυγράμμιση των εξαρτημάτων».

Αυτά τα «χρόνια ελαττώματα» ενέχουν «σοβαρούς κινδύνους», προσθέτει η καταγγελία του Salehpour, αλλά λέει ότι «η Boeing αγνόησε τις ανησυχίες του και απέτυχε να λάβει διορθωτικά μέτρα».

Και πάλι, η Boeing απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας: «Είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της οικογένειας αεροσκαφών 777. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ανακριβείς».

Οι δικηγόροι του Salehpour πρόσθεσαν ότι η FAA έχει συγκεντρώσει μια «μεγάλη ομάδα» για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς.

Οι μετοχές της Boeing έκλεισαν με πτώση σχεδόν 2% την Τρίτη, αφότου η FAA επιβεβαίωσε την έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πηγή: Fortune.com