«Πρωινός τύπος» την ημέρα, ανήθικος τη νύχτα

«Πρωινός τύπος» την ημέρα, ανήθικος τη νύχτα

Πόσο επηρεάζει ο χρονότυπος του καθενός την ηθική του σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ;

Ξυπνάτε πρωί για να κερδίσετε την ημέρα; Έρευνες έδειξαν πως οι «πρωινοί» τύποι μπορεί να έχουν όλη τη μέρα μπροστά τους, αλλά χάνουν (ηθικά) τη νύχτα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους όσοι ξυπνάνε πρωί έχουν διαφορετικό επίπεδο ειλικρίνειας σε σχέση με εκείνους που ξυπνάνε το βραδύ, κάτι που εξαρτάται άμεσα από το «βιολογικό» ρολόι του καθενός.

Η Sunita Sah, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε πως η συμπεριφορά αυτή έχει άμεση επίδραση και στον εργασιακό χώρο.

Η έρευνα «The Morality of Larks and Owls» εξέτασε 200 υπαλλήλους πάνω στην επίλυση προβλημάτων προσπαθώντας να βρουν τη σχέση μεταξύ του επιπέδου της ηθικής των αποφάσεων και της ώρας που ο κάθε υπάλληλος προτιμά να ξυπνά και την ώρα που έχει περισσότερο ενέργεια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι ξυπνούν πρωί είναι πιο πιθανό να συμπεριφερθούν πιο ηθικά το πρωί αντί για το βράδυ, εν αντιθέσει με τους «βραδινούς» τύπους που είναι ηθικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν οικονομικά κίνητρα και βραβεύσεις για όσους τελείωναν πιο γρήγορα τα ερωτηματολόγια, τη στιγμή που ήλεγχαν τον τρόπο με τον οποίο μίλησαν για τα αποτελέσματα τους.

Συλλέγοντας τα αποτελέσματα έγινε φανερό πως οι άνθρωποι που εξετάστηκαν διαφορετικές ώρες από εκείνες που προτιμούν να είναι ξύπνιοι είναι πιθανότερο να είναι λιγότεροι ειλικρινείς.

Η επίδραση είναι έντονη όταν τα άτομα αλλάζουν βάρδιες, και κάποιος που ξυπνάει πρωί αναγκάζεται να δουλέψει απόγευμα. Τότε, δεν είναι διόλου απίθανο να εμφανιστούν ανάρμοστες συμπεριφορές σε ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων, αφού η ηθική φαίνεται να επηρεάζεται άμεσα από τον «χρονότυπο» του καθενός.

Αυτή η έρευνα θέτει ερωτήματα σχετικά με τις ώρες εργασίας και τη δομή της εργάσιμης ημέρας.

Παρά όλ’ αυτά, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος χρονότυπος, ωστόσο όταν οι χρονικές αποκλίσεις είναι µικρές, τόσο οι «πρωινοί» όσο και οι «βραδινοί» χρονότυποι καταφέρνουν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά µέσα στο 24ωρο.

Διαβάστε ακόμα:

Social Media: Κανόνες καλής συμπεριφοράς

Πως να ζήσετε μέχρι τα 100

Πως τα κινητά «καταστρέφουν» τον ύπνο σας;