Πρόοδος στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

REUTERS

«Αγώνας δρόμου» για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών πριν τον χειμώνα.

«Σημειώσαμε κάποιες προόδους στο θέμα του φυσικού αερίου. Συμφωνήσαμε για τα νέα κριτήρια για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου και τώρα πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε για τις πηγές χρηματοδότησης, για τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί το συμβόλαιο αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ηγετών Ασίας-Ευρώπης στο Μιλάνο.

Ο Ποροσένκο και ο Πούτιν συναντήθηκαν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για δεύτερη φορά σήμερα για να αναζητήσουν τρόπους για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών, τις οποίες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε χαρακτηρίσει «δύσκολες».

Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την ουκρανική κρίση «καλά».

«Η συμφωνία για το αέριο είναι πλέον πραγματικά κοντά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους Ουκρανούς και πολύ καθησυχαστικό για τους Ρώσους που επιθυμούν να πληρωθούν», σχολίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι επιτεύχθηκε «μια συμφωνία» για να «επιταχυνθεί» η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων, επιτεύχθηκε για μία ακόμη φορά μια συμφωνία για την επιτάχυνση» της διαδικασίας, επεσήμανε ο Φρανσουά Ολάντ.