Προς αναβολή η κρίσιμη ψηφοφορία του Brexit – Σε δεινή θέση η Μέι

Προς αναβολή η κρίσιμη ψηφοφορία του Brexit – Σε δεινή θέση η Μέι

Δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο για ακύρωση της ψηφοφορίας μετά την προειδοποίηση ότι οδηγείται σε καταστροφική ήττα. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ματαιώνει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, επί της συμφωνίας της για το Brexit, όπως μετέδωσε το BBC, ύστερα από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της.

Η Μέι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου τη Δευτέρα για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για την ψηφοφορία, δύο πηγές δήλωσαν στην υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ότι η ψηφοφορία ματαιώνεται. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

Την είδηση επιβεβαιώνει και το Bloomberg

Νωρίτερα την ίδια είδηση της ματαίωσης της ψηφοφορίας είχε μεταδώσει και το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως ανέφερε, η κίνηση ήρθε μετά την προειδοποίηση ότι οδηγείτο σε καταστροφική ήττα.

Το γραφείο της Μέι επέμενε μέχρι σήμερα το πρωί ότι η ψηφοφορία θα γίνει, αλλά η προοπτική μίας ανταρσίας από μέλη του Κοινοβουλίου ανάγκασαν την πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δηλώνει ότι η Μέι αναζητά αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία, ενώ μίλησε με βασικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η πρωθυπουργός θα ενημερώσει γι’ αυτές τις συνομιλίες το υπουργικό της συμβούλιο σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει: Δεν θα επαναδιαπραγματευθούμε το Brexit