Προς ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Κάτω από τις εκτιμήσεις το οικονομικό κλίμα τον Νοέμβριο

Προς ύφεση η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Κάτω από τις εκτιμήσεις το οικονομικό κλίμα τον Νοέμβριο
Photo: pixabay.com
Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σε περιβάλλον συρρίκνωσης κινήθηκε η Γερμανία για το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Destatis, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% για το τρίτο τρίμηνο του έτους, εντός της προκαταρκτικής μέτρησης και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν τόσο την προσπάθεια της Γερμανίας να ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα του 2022, όσο το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρώπη.

H Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που προβλέπεται από το ΔΝΤ να συρρικνωθεί φέτος, υπενθύμισε το Bloomberg

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό αντίβαρο για την υπερμεγέθη μεταποιητική βάση της Γερμανίας.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Το υψηλό κόστος δανεισμού που έχει διαμορφώσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αντίκτυπο στη ζήτηση στη γερμανική οικονομία, χωρίς ακόμα να μπορεί να αποτυπωθεί ο πλήρης αντίκτυπος των πολιτικών της ΕΚΤ στην οικονομία.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank), Γιόακιμ Νάγκελ, δήλωσε πως μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μπορεί να είναι απαραίτητη για να επανέλθει η αύξηση των τιμών καταναλωτή στο στόχο του 2%.

Κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Εξάλλου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo κατέγραψε μικρή βελτίωση για τον Νοέμβριο αλλά κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 87,3 μονάδες έναντι 86,9 μονάδων τον Οκτώβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 87,5 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έφτασε στις 89,4 μονάδες έναντι 89,2 μονάδες τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 89,5 μονάδες.

Ο δείκτης προσδοκιών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους 6 μήνες διαμορφώθηκε στις 85,2 μονάδες έναντι 84,8 μονάδων τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 85,8 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: