Προς τον Άρη οδεύει το Maven

REUTERS

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους που έχει αποστολή να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα για την ιστορία του «κόκκινου» πλανήτη.

Το διαστημικό σκάφος Maven εκτοξεύτηκε χθες βράδυ από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριδας με προορισμό τον Άρη και με στόχο να βρει απαντήσεις στα αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτηματικά για την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη.

Ο πύραυλος Άτλας 5 που μεταφέρει το Maven (Mars Atmosphere & Volatile Evolution) ξεκίνησε στις 20:28 (ώρα Ελλάδας) ένα ταξίδι διάρκειας δέκα μηνών μέχρι τον Άρη. Αναμένεται ότι θα μπει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2014 και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα τους βοηθήσει να λύσουν τις απορίες τους για την ιστορία της ατμόσφαιρας του Άρη.

Οι ερευνητές της NASA πιστεύουν ότι ο Άρης κάποτε είχε πιο πυκνή ατμόσφαιρα και νερό στην επιφάνειά του και ελπίζουν ότι το Maven θα ρίξει κάποιο φως στο γιατί άλλες το κλίμα του σε σημείο που να μην μπορεί πλέον να συντηρήσει ζωή.

Το διαστημικό σκάφος, που έχει μήκος 11 μέτρα, θα τεθεί σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη και θα μελετήσει την ατμόσφαιρά του επί έναν χρόνο. Θα είναι ο τέταρτος τεχνητός «δορυφόρος» του Κόκκινου Πλανήτη, αφού ήδη υπάρχουν εκεί άλλα δύο διαστημικά σκάφη της NASA και ένα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Την επιφάνεια του πλανήτη συνεχίζουν να εξερευνούν τα ρομποτικά οχήματα Opportunity και Curiosity.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Μια φθηνή πτήση στον Άρη