Προσέξτε τι κάνετε στο ίντερνετ εάν δεν θέλετε να μάθουν πού θα βρεθείτε του Αγίου Βαλεντίνου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι έδειξε η έρευνα της Kaspersky Lab για τους κινδύνους να μάθουν κι άλλοι τις ερωτικές συνήθειες στο διαδίκτυο.

Όταν οι ερωτικές σχέσεις προχωρούν, οι ατομικές ψηφιακές ζωές «υποχωρούν» και τα διαδικτυακά όρια διακυβεύονται, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτική μας ζωή συνολικά. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab και την Toluna, παρά τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που δηλώνουν ότι οι σχέσεις τους είναι περισσότερο σημαντικές από την ιδιωτική τους ζωή, η δυσαρέσκεια μεταξύ συντρόφων μπορεί να πυροδοτήσει φόβους ιδιωτικότητας, και η υπέρβαση των ορίων μπορεί συχνά να οδηγήσει σε διαφωνίες.

Με τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας να συνδέεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές και ψηφιακές συσκευές, ο ρόλος της ιδιωτικότητας και της διαφάνειας σε μια σχέση αλλάζει. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι οκτώ στους δέκα (80%) πιστεύουν ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν ιδιωτικό χώρο, τόσο online όσο και offline, και το 70% των ανθρώπων εκτιμά τις σχέσεις του περισσότερο από το ιδιωτικό του απόρρητο. Το 50% των συντρόφων μοιράζονται ανοιχτά τα PIN της συσκευής και τους κωδικούς πρόσβασης μεταξύ τους και ο ένας στους τέσσερις έχει τα δακτυλικά του αποτυπώματα στις συσκευές των συντρόφων του.

Ωστόσο, όταν δίνουμε ελεύθερη πρόσβαση στην ψηφιακή μας ζωή, αφήνουμε τα ψηφιακά μας αποτυπώματα και τα μυστικά μας – καλά ή κακά – εκτεθειμένα παντού. Ένας στους τρεις ερωτηθέντες χρήστες του Διαδικτύου παραδέχεται ότι κατασκοπεύει τον σύντροφό του στο Διαδίκτυο για να δει με τι ασχολείται, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σχεδόν στο 50% μεταξύ εκείνων που περιγράφουν τις σχέσεις τους ως ασταθείς ή είναι αβέβαιοι για το μέλλον τους. Οι δυστυχισμένοι σύντροφοι είναι επίσης πιθανότερο να αισθάνονται ότι το απόρρητο τους διακυβεύεται από το σύντροφό τους (31% συμφωνούν) σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονται σε ευτυχισμένη σχέση (15% συμφωνούν).

Οι δυστυχισμένοι σύντροφοι είναι πιο διατεθειμένοι να θέλουν να διατηρήσουν μερικές από τις δραστηριότητές τους προσωπικές (76% σε σύγκριση με 54% για όσους βρίσκονται σε χαρούμενη σχέση). Στα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κρυφτούν περιλαμβάνονται το περιεχόμενο απεσταλμένων μηνυμάτων, ο τρόπος με τον οποίο ξοδεύουν τα χρήματά τους, μερικά από τα προσωπικά τους αρχεία και οι ιστότοποι που έχουν επισκεφτεί. Το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της μυστικότητας που περιβάλλουν τις δραστηριότητες στο Διαδίκτυο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαμάχες μεταξύ συντρόφων – ένας στους τρεις (33%) έχει τσακωθεί όταν ο άλλος είδε κάτι που ο ίδιος δεν ήθελε να μοιραστεί.

«Όταν δημιουργούνται σχέσεις, τα σύνορα της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο διακυβεύονται, μαζί με το πόσο πολλά είναι οι άνθρωποι διατεθειμένοι να γνωρίζουν για τον σύντροφό τους και πόση πρόσβαση επιθυμούν να δώσουν στην ψηφιακή τους ζωή. Με τόσους πολλούς συντρόφους να χρησιμοποιούν ο ένας τις συσκευές του άλλου ή για να κατασκοπεύσουν ο ένας τον άλλον, τα όρια της ιδιωτικής ζωής καταρρίπτονται τελείως. Αυτό μπορεί να φέρει εκπλήξεις την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή των γενεθλίων και να εμποδίσει τους ανθρώπους από τα να κρατούν πράγματα μυστικά από τον σύντροφό τους», δήλωσε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business στην KasperskyLab. «Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε μια διαφανή και ειλικρινή σχέση και στη διατήρηση μιας ασφαλούς ψηφιακής ζωής. Ένας ανοιχτός διάλογος με τον συνεργάτη σας και ο καθορισμός ορίων προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από τις λειτουργίες απορρήτου στα προϊόντα της Kaspersky Lab».

Σχετικά άρθρα