«Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει»

«Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει»

Η νέα όπερα για μικρούς και μεγάλους από την Λυρική Σκηνή.

«Πρίγκιπες και πριγκίπισσες που είναι και λίγο “βρωμόπαιδα”, λασπωμένα ζωάκια με πολύ… μα πάρα πολύ “ανθρώπινα” στοιχεία στον χαρακτήρα τους, μεγάλοι που φέρονται σαν παιδάκια και “παιδιά” που ωριμάζουν». Αυτά είναι τα βασικά «συστατικά» της νέας όπερας (και για παιδιά) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα παρουσιάζεται από τις 9 Νοεμβρίου και για 40 παραστάσεις, μέχρι τον Μάρτιο, στο θέατρο Ολύμπια.

Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κηπουργός, το ποιητικό κείμενο και τη σκηνοθεσία, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, σε ένα παραμύθι, που όπου όλα είναι λίγο «πειραγμένα» και τίποτα δεν «είναι» όπως «φαίνεται» στην αρχή.

Η ιστορία βασίζεται στο διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο πρίγκιπας χοιροβοσκός» και μιλάει για έναν πρίγκιπα ο οποίος ντύνεται χοιροβοσκός για να κερδίσει την καρδιά της αλαζονικής πριγκίπισσας. Έτσι, το δράμα αναμειγνύεται με την κωμωδία, το συναίσθημα με τον κυνισμό και η γοητεία με την απογοήτευση.

Διαβάστε ακόμη: Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι στο Θέατρο Παλλάς

Ο συνθέτης σημειώνει για το νέο του έργο, το οποίο είναι παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Στο νέο έργο υπάρχουν δύο κόσμοι. Ο ένας είναι πολύ καθαρός, είναι ένας «γυάλινος κόσμος», το παλάτι του βασιλιά, στο οποίο ζει η πριγκίπισσα, προστατευμένη από τον έξω κόσμο. Υπάρχει, όμως, και ο έξω κόσμος, στον οποίο ζουν τα γουρούνια. Είναι πρωτόγονος, βρώμικος, ενστικτώδης. Καθένας από τους δύο χαρακτηρίζεται από τη δική του μουσική. Στον κόσμο της πριγκίπισσας κυριαρχούν πιο «καθαροί», πιο κρυστάλλινοι ήχοι. Στον έξω κόσμο η μουσική αντιμετώπιση είναι πιο σύγχρονη και ταυτόχρονα πιο πρωτόγονη. Σταδιακά, οι δύο κόσμοι, που στην αρχή είναι διαχωρισμένοι, συνδέονται.

Η όπερα «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει» χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ανατροπή των κλισέ. Η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει ο κ. Μοσχόπουλος, ο οποίος επιστρέφει στην Λυρική δύο χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία «Ο παπουτσωμένος γάτος», δεν δίνει απαντήσεις, μόνο θέτει ερωτήματα, δεν έχει το κλασσικό χάπι εντ «και ζήσαν αυτοί καλά», αλλά προτιμά να κλείνει το μάτι στο κοινό, λέγοντας: «ούτε καλά… ούτε τέλεια… ούτε wow! Αλλά… όσο καλύτερα μπορούσαν… Κι εμείς;… Θα δούμε».

Διαβάστε ακόμη: Εικαστικοί Διάλογοι 2013

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, η Λυρική εγκαινιάζει και μια σειρά βραδινών παραστάσεων στην παραγωγή της όπερας και για παιδιά, μιας και πρόκειται για ένα θέαμα που αφορά εξίσου τα παιδιά και το ενήλικο κοινό.

Ήδη, από σήμερα «κυκλοφορεί» διαδικτυακά το teaser της παράστασης, το οποίο έγινε αμέσως δημοφιλές στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης

 

Την Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ διευθύνουν ο Νίκος Βασιλείου και ο Γιώργος Αραβίδης. Τα σκηνικά είναι της Ευαγγελίας Θεριανού, τα κοστούμια της Κλαίρ Μπρέισγουελ, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η κινησιολογία της Ξένιας Θέμελη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το κοινό θα απολαύσει διακεκριμένους Μονωδούς της ΕΛΣ.