Προσωπικά αντικείμενα του Μονέ απέσπασαν 11 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ

Προσωπικά αντικείμενα του Μονέ απέσπασαν 11 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ

Μόνο τα  γυαλιά οράσεως του Μονέ δημοπρατήθηκαν για περισσότερα από 50.000 δολάρια.

Mια συλλογή από προσωπικά αντικείμενα του Γάλλου ζωγράφου Κλοντ Μονέ, μεταξύ των οποίων και ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά οράσεως, συγκέντρωσε σχεδόν 11 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε ο οίκος Κρίστις.

Τα γυαλιά αυτά με τον λεπτό, χρυσό σκελετό, πουλήθηκαν χθες σε Ασιάτη αγοραστή, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, έναντι 51.457 δολαρίων, πολύ περισσότερο από τα 1.000 με 1.500 δολάρια, το ποσό δηλαδή που ανέμενε ο οίκος.

Στη δημοπρασία πουλήθηκαν και άλλα σπάνια αντικείμενα όπως σκίτσα, πίνακες και γιαπωνέζικες ξυλογραφίες από την προσωπική συλλογή του μεγάλου ιμπρεσιονιστή.

Ένα άγαλμα μιας γάτας που κοιμάται κουλουριασμένη, διαστάσεων 32,8 εκατ, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη της περιόδου Έντο ή τις αρχές της περιόδου Μεϊτζί στην Ιαπωνία, πουλήθηκε 67.538 δολάρια.

Πάνω από το 75% των αντικειμένων, που βγήκαν στο σφυρί και απέσπασαν συνολικά 10,99 εκατομμύρια δολάρια, αγοράστηκαν από Ασιάτες.

Τα έργα του Μονέ έχουν σημειώσει ρεκόρ στην τιμή πωλήσεων σε δημοπρασίες.

Ένα από τα πρώτα έργα του μεγάλου ιμπρεσιονιστή–ιστιοφόρα που φιλοτέχνησε με μολύβι στο χαρτί όταν ήταν έφηβος–πουλήθηκε χθες σε σχετικά χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της συγκεκριμένης δημοπρασίας, στα 136.685 δολάρια.