Προσπάθεια από τον Ουκρανό πρόεδρο να κατευναστούν τα πνεύματα

Προσπάθεια από τον Ουκρανό πρόεδρο να κατευναστούν τα πνεύματα

Ο πρωθυπουργός της χώρας καταγγέλλει τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε σήμερα να διοργανώνονται μόνο ειρηνικές συγκεντρώσεις και κάλεσε διαδηλωτές και αστυνομία να τηρήσουν τους νόμους, όπως αναφέρει ο ιστότοπός του. «Οποιαδήποτε κακή ειρήνη είναι καλύτερη από έναν καλό πόλεμο», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αυτές είναι οι πρώτες δηλώσεις που κάνει ο ουκρανός πρόεδρος σχετικά με τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα κατά της απόφασής του να μην υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όλοι πρέπει να τηρούν τους νόμους του κράτους μας», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ δήλωσε ότι η αντιπολίτευση έχει την «αυταπάτη» ότι μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα τάξη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Διαβάστε ακόμη: Η Ευρώπη διχάζει την Ουκρανία

Ο Αζάροφ κατήγγειλε εξάλλου ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης έχουν γίνει «ανεξέλεγκτες» και ότι οι υποκινητές τους χρησιμοποιούν «παράνομες μεθόδους» για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

«Οι πολιτικοί που πήραν μέρος σε αυτές τις δράσεις εξώθησαν στα άκρα την κατάσταση (. . .) που έχει γίνει ανεξέλεγκτη», σημείωσε ο Αζάροφ στη διάρκεια συνάντησής του με Ευρωπαίους πρεσβευτές στο Κίεβο.

«Χρησιμοποιούνται παράνομες μέθοδοι. Στέλνουν ανθρώπους να εισβάλουν σε κρατικά κτίρια», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. «Γνωρίζουμε ότι προετοιμάζεται ένα σχέδιο να καταλάβουν το κοινοβούλιο», σημείωσε ο ίδιος.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο σχεδιάζει να συζητήσει αύριο Τρίτη αν θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Αζάροφ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο