Ανάσα ρευστότητας 1,2 δισ. ευρώ από τον ELA

Ανάσα ρευστότητας 1,2 δισ. ευρώ από τον ELA

Πρόσθετη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες για μία ακόμη εβδομάδα από την ΕΚΤ, με τον κίνδυνο αύξησης των εκροών καταθέσεων να παραμένει.

Το «πράσινο φως» για την παροχή πρόσθετης ρευστότητας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA) για μία ακόμη εβδομάδα έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μετά την απόφαση αυτή, το σύνολο της ρευστότητας που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA διαμορφώνεται στα 73,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να καλυφθεί η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν πως το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων είχε υποχωρήσει στο τέλος Φεβρουαρίου στα 140,468 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εκροές των καταθέσεων συνεχίστηκαν τόσο τον Μάρτιο όσο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων να έχει υποχωρήσει πλέον στο επίπεδο των 135 δισεκατομμυρίων ευρώ.