Πρόστιμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες για τους κλιματικούς κινδύνους – Η πρωτοφανής κίνηση της ΕΚΤ

Πρόστιμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες για τους κλιματικούς κινδύνους – Η πρωτοφανής κίνηση της ΕΚΤ
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building.
Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι δανειστές δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να προβεί στο πρωτοφανές βήμα της επιβολής προστίμων σε αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες για την παρατεταμένη αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, μέχρι και τέσσερις τράπεζες (από τις πάνω από 100 που επιβλέπει η ΕΚΤ) αντιμετωπίζουν πρόστιμα αφού δεν τήρησαν τις προθεσμίες που είχε θέσει η ΕΚΤ για την αξιολόγηση της έκθεσής τους σε κλιματικούς κινδύνους, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τα ποσά δεν είναι ακόμη οριστικά και μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Η επιβολή προστίμων εξακολουθεί να σηματοδοτεί ένα ασυνήθιστα σκληρό βήμα προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού των τραπεζών να συμμορφωθούν με τις απόψεις της ΕΚΤ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειρίζονται τους κλιματικούς κινδύνους.

Τα πρόστιμα συσσωρεύονται καθημερινά και μπορεί να φτάσουν έως και το 5% των ημερήσιων μέσων εσόδων ενός δανειστή. Για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ, για παράδειγμα, αυτό θα σήμαινε ημερήσιες κυρώσεις έως και 1,4 εκατ. ευρώ στο πιο σκληρό σενάριο, αν και τα πραγματικά επιβαλλόμενα πρόστιμα μπορεί να είναι πολύ μικρότερα.

Οι τράπεζες που έχουν επιλεγεί για κυρώσεις συσσωρεύουν πλέον ημερήσια πρόστιμα για όσο διάστημα οι ελλείψεις επιμένουν, ανέφεραν οι πηγές. Μπορεί επίσης να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικοί παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα πρόστιμα θα μπορούσαν να μειωθούν ή ακόμη και να ακυρωθούν, δήλωσε μία από τις πηγές.

Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι δανειστές δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων ή για τον κίνδυνο να κλείσουν οι πελάτες με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.Η εποπτική αρχή δήλωσε ότι αρχικά απείλησε 18 τράπεζες με κυρώσεις, υπονοώντας ότι η πίεση της ΕΚΤ οδηγεί σε αποτελέσματα για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν από τις τράπεζες να αξιολογούν κατά πόσον είναι -ή θα είναι- εκτεθειμένες σε σημαντικούς κινδύνους και να το αντικατοπτρίζουν αυτό στα κεφαλαιακά τους αποθέματα.Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι οι δανειστές πρέπει συνήθως να κατανοούν όλους τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον και το πώς αυτοί επηρεάζονται δεδομένης της έκθεσής τους.

Η αυστηρότητα με την οποία η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να διαχειριστούν τους κλιματικούς κινδύνους έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να δηλώνει ότι η Fed έχει «στενές, αλλά σημαντικές αρμοδιότητες όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: