Πρόστιμο 138 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν σε «ευρω-καρτέλ» ηλεκτρονικών

Πρόστιμο 138 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν σε «ευρω-καρτέλ» ηλεκτρονικών

Philips, Samsung και Infineon κατηγορούνται πως «συνομώτησαν» για να καθορίζουν τις τιμές στα chips που χρησιμοποιούνται σε smartphones.

Πρόστιμο 138 εκατ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εταιρείες Philips, Samsung και Infineon για από κοινού καθορισμό των τιμών των ειδικών chips που χρησιμοποιούνται σε smartphones.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κομισιόν, οι τρεις ηλεκτρονικοί «γίγαντες» είχαν «συνομωτήσει» σε θέματα τιμολόγησης, συμβολαίων και διαθεσιμότητας μεταξύ του 2003 και του 2005. Για τον λόγο αυτό επεβλήθη πρόστιμο 82,8 εκατ. ευρώ στην Infineon, 35,1 εκατ. ευρώ στη Samsung και 20,2 εκατ. ευρώ στη Philips.

H γερμανική Infineon και η ολλανδική Philips απέρριψαν την επιβολή προστίμου, λέγοντας πως θα προχωρήσουν σε έφεση. Η νοτιοκορεατική Samsung δεν έχει εκδώσει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση.

Η Κομισιόν δεν επέβαλε πρόστιμο πάντως στη Renesas, μία επιχειρηματική συνεργασία της Hitachi και της Mitsubishi, καθώς ήταν αυτή που αποκάλυψε την ύπαρξη του καρτέλ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, οι τρεις εταιρείες «συζητούσαν και αντήλασσαν ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες σχετικά με την τιμολόγηση, το πελατολόγιό τους, τις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια, τη δυνατότητα παραγωγής τους και την μελλοντική τους συμπεριφορά στην αγορά».

«Οι εταιρείες, οι οποίες επέλεξαν να συνωμοτήσουν, εις βάρος τόσο των πελατών τους και των τελικών καταναλωτών, θα έπρεπε να περιμένουν τα πρόστιμα», πρόσθεσε ο Αλμούνια.

Τον Ιούνιο ο αμερικανικός «γίγαντας» Intel έχασε την έφεση που είχε ασκήσει στην απόφαση της Κομισιόν για το πρόστιμο ύψους 1,1 δισ. ευρώ που της επεβλήθη για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Διαβάστε ακόμη:

«Φύλο και φτερό» τα οικονομικά της Amazon από την Κομισιόν

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών Apple και Starbucks