Πρόσβαση στο δίκτυο της Vodafone έχουν ορισμένες κυβερνήσεις

Πρόσβαση στο δίκτυο της Vodafone έχουν ορισμένες κυβερνήσεις

Αποκαλυπτκή είναι η έκθεση της βρετανικής εταιρείας, που κάνει έκκληση για αλλαγή νομοθεσίας ώστε να μην υποκλέπτονται τηλεπικοινωνίες.

Μια αποκαλυπτική έκθεση για την πρόσβαση που διαθέτουν ορισμένες κυβερνήσεις στο δίκτυο της Vodafone έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ίδια η βρετανική εταιραία.

Στη λεγόμενη «Έκθεση Γνωστοποίησης» (Disclosure Report) η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο αποκαλύπτει πως, παρότι σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στα δίκτυά της.

Η έκτασης 40.000 σελίδων έκθεση της Vodafone αποτελεί την η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση αυτή πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία.

«Σ’ ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών», αναφέρει η εταιρεία.

Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στο έγγραφο καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία, ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.

Ο έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει ενισχυθεί αφότου ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε την έκταση των παρακολουθήσεών τους. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν διεθνή αναταραχή, καθώς φάνηκε πως στα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζαν αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονταν τηλέφωνα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες απλών πολιτών.

Διαβάστε ακόμη:

Σνόουντεν: «Εκπαιδεύτηκα ως κατάσκοπος»

Η Vodafone αγοράζει την μεγαλύτερη ισπανική καλωδιακή εταιρεία

 Πενταετές deal Vodafone – Ericsson