Πρόταση για αναστολή της κομματικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Πρόταση για αναστολή της κομματικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τροποποίηση των κανονισμών κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη πρόταση αναστολής κομματικής χρηματοδότησης που αφορά τα κόμματα, τους αρχηγούς ή κρίσιμο αριθμό βουλευτών, ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής τους, τα οποία παραπέμπονται για αδικήματα περί εγκληματικής δράσης, ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Η νομοθετική πρόταση τροποποίησης του άρθρου 7 του Νόμου 3023/2002, σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με την πρόταση αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ενός κόμματος σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου του αρχηγού του ή κρίσιμου αριθμού (περισσοτέρων του ενός δεκάτου του συνολικού αριθμού) βουλευτών ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής του, για τα αδικήματα των άρθρων 187 ή 187Α ή 187Γ του Ποινικού Κώδικα ή για κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.

Τα άρθρα 187 και 187Α αφορούν στην προστασία του πολίτη από αξιόποινες πράξεις εγκληματικών οργανώσεων. Το άρθρο 187Γ αποτελεί πρόταση προσθήκης νέου άρθρου στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις παραστατιωτικές οργανώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Στον αντιτρομοκρατικό νόμο τα ποινικά περιστατικά όπου εμπλέκεται η Χ.Α.

Στον Άρειο Παγο οι δικογραφίες για τα μέλη της Χ.Α.
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη, για την υπόθεση των 32 δικογραφιών, που έχει διαβιβάσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και αφορούν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Κατά τις συσκέψεις αυτές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη, ο οποίος με ταχείς ρυθμούς θα διενεργήσει ανάκριση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν κριθεί αναγκαίο, να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών για να ανατεθουν οι δικογραφίες σε εφέτη ανακριτή.