Πρώτη σε Κολωνό και Σεπόλια η Χρυσή Αυγή – 13,7% στο Κολωνάκι!

Πρώτη σε Κολωνό και Σεπόλια η Χρυσή Αυγή – 13,7% στο Κολωνάκι!

Ο πολιτικός κόσμος οφείλει να αναζητήσει άμεσες λύσεις για τη διείσδυση του νεοναζιστικού μορφώματος στην κοινωνία.

Ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι δεν έχει λυθεί συνιστούν τα σταθερά –και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξημένα- ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής.

Στο τέταρτο διαμέρισμα των Αθηνών (Σεπόλια, Κολωνός και Ακαδημία Πλάτωνος) η Χρυσή Αυγή ήρθε πρώτη με ποσοστό 20,7%. Δεύτερη είναι στο έκτο διαμέρισμα (Κυψέλη, Πατήσια, Κάτω Πατήσια) με ποσοστό 18,8%, ενώ αυξημένο ποσοστό κατέλαβε στους Αμπελοκήπους (14%). Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και στο «πλούσιο» Κολωνάκι, έπιασε 13,7%!

Τα ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος στο Δήμο Αθηναίων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012, που είχε λάβει 7,81%. Ο Ηλίας Κασιδιάρης ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων έλαβε 16,12%. Ο υπόδικος κατηγορούμενος για εγκληματικές πράξεις συγκέντρωσε περίπου 36.000 ψήφους – 10.000 ψήφους περισσότερους από ότι είχε πάρει, πριν από δύο χρόνια η Χρυσή Αυγή στην Α’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές.

Ο επίσης υπόδικος Ηλίας Παναγιώταρος, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής συγκέντρωσε 180.000 ψήφους (ποσοστό 11,15%), ενώ στις εθνικές εκλογές η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 155.000 ψήφους. Στη Μακεδονία ο Νίκος Χρυσομάλλης συγκέντρωσε περίπου 25.000 ψήφους περισσότερους απ’ ότι συγκέντρωσε πριν από δύο χρόνια στην ίδια περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο έγκλειστος στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, έλαβε ποσοστό 6.9% στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυξάνοντας κατά 100 ψήφους τις επιδόσεις της Χρυσής Αυγής στη συγκεκριμένη περιοχή σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2012.

Οι απώλειες της Χρυσής Αυγής
Εκτός των καλώ επιδόσεων στην Αθήνα, το κόμμα της Χρυσής Αυγής κατέγραψε απώλειες – κυρίως στην Πελοπόννησο όπου ο υποψήφιός της Δ. Δολτσινιάδης έλαβε μεν 9% αλλά 2.000 ψήφους λιγότερους απ’ ότι έλαβε η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2012.

Στη Δυτική Ελλάδα ο Χρήστος Ρήγας (ο οποίος είχε κατηγορηθεί για το φόνο του μέντιουμ στο Χαλάνδρι, αλλά αθωώθηκε) πήρε 31.000 ψήφους (δηλαδή το 8%) – 500 ψήφους περισσότερους από τις ψήφους του ακροδεξιού αυτού μορφώματος στις εκλογές του 2012.

Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων αλλά και οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους τους προχώρησαν σε δηλώσεις αποδοκιμασίας μετά τη διόγκωση του νεοφασιστικού φαινομένου.

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας αποτέλεσε σημείο αναφοράς και στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης. Υπό τον τίτλο «Εκλογές στην Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακροδεξιοί πολύ ισχυροί στην Αθήνα» η γερμανική οικονομική ιστοσελίδα Deutsche Wirtschafts Νachrichten κάνει λόγο για αλλαγή του τοπίου στα κόμματα, κυρίως στην Αθήνα, μνημονεύει ειδικά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και εκτιμά ότι αναμένεται να της δώσουν ώθηση για τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

«Τρομάζουν» τα γερμανικά ΜΜΕ τα ποσοστά της Χ.Α. στην Αθήνα

Ανησυχητική άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα