Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα με «πυγμή» από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα με «πυγμή» από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας υπενθύμισε τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής, ενώ χαρακτήρισε «απόβρασμα» τον θείο του που εκτελέστηκε.

«Μεγάλες προσπάθειες» υποσχέθηκε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν πως θα καταβάλει για να επιτύχει καλύτερες σχέσεις με τη Σεούλ μέσα στο 2014 και κάλεσε τη Νότια Κορέα να προβεί σε παρόμοια βήματα.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ο αμφιλεγόμενος Βορειο-Κορεάτης ηγέτης δήλωσε επίσης ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας το 2014 και προειδοποίησε για τον κίνδυνο «πυρηνικής καταστροφής» στην κορεατική χερσόνησο, αν αυτή γνωρίσει ένα νέο πόλεμο.

Ο Κιμ μάλιστα δεν δίστασε να επισημάνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αλώβητες από τη σύγκρουση αυτή. «Αν πόλεμος ξεσπάσει στη χερσόνησο θα προκαλέσει μαζική πυρηνική καταστροφή και οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα είναι ασφαλείς. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου ένα μικρό τυχαίο στρατιωτικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο».

Διαβάστε ακόμη: Η «άγνωστη» κόρη του Κιμ Γιονγ-ουν

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν απηύθυνε το μήνυμα αυτό, ενώ αναστάτωση επικρατεί στο στενό του περιβάλλον μετά τη σύλληψη και εκτέλεση, μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, στα μέσα Δεκεμβρίου, του άλλοτε ισχυρού θείου του Τζανγκ Σονγκ Τάεκ με την κατηγορία της προδοσίας και της διαφθοράς.

Στο μήνυμά του ο Βορειο-Κορεάτης ηγέτης επέκρινε για πρώτη φορά δημόσια τον θείο του, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «απόβρασμα», σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. «Η κάθαρση αυτή συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της ενότητας του κόμματος και της επανάστασης. Το κόμμα μας έλαβε πέρυσι καθοριστικά μέτρα για να περιορίσει σάπια στοιχεία στις τάξεις του», είπε.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA δημοσιοποίησε φωτογραφίες του Κιμ να επισκέπτεται ένα νέο χιονοδρομικό θέρετρο του βορρά το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «άψογο» και να κάνει περίπατο στις πλαγιές του.

Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αναλυτές και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το καθεστώς μπορεί να επιδίδεται σε πολεμοχαρείς δηλώσεις στις αρχές του έτους για να επιτύχει συσπείρωση γύρω από τον ηγέτη του. Άλλωστε η Βόρεια Κορέα, κομμουνιστική χώρα που διοικείται δια σιδηράς πυγμής από τη δυναστεία των Κιμ τα τελευταία 60 χρόνια, συνηθίζει τέτοιου είδους δηλώσεις, όμως η εκτέλεση του Τζανγκ ανησυχεί τις ΗΠΑ και τη Σεούλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εκτέλεση αυτή μπορεί να είναι ένδειξη διαφωνιών στους κόλπους της βορειοκορεατικής ελίτ, ωστόσο για άλλους, υπογραμμίζει την ανάληψη του πλήρους ελέγχου από τον Κιμ.

Με την ομιλία του ο Κιμ δείχνει επίσης ότι θέλει με κάθε κόστος να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο η Ουάσινγκτον και η Σεούλ εκτιμούν ότι στοχεύει στην κατασκευή ατομικού όπλου.

Διαβάστε ακόμη: Κέρι: «Αδίστακτος, ριψοκίνδυνος και ανασφαλής» ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας