Πρωτοφανής μαζική κυβερνοεπίθεση μπλοκάρει την πρόσβαση στα μεγαλύτερα sites του κόσμου

Πρωτοφανής μαζική κυβερνοεπίθεση μπλοκάρει την πρόσβαση στα μεγαλύτερα sites του κόσμου

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τις ανατολικές ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Χρήστες του ίντερνετ σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, αναφέρουν από το πρωί της Παρασκευής την αδυναμία πρόσβασης σε μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες στον κόσμο.

Ορισμένες από τις σελίδες που δεν είναι σχεδόν καθόλου προσβάσιμες είναι οι Amazon, Twitter, Github και Spotify.

Η κατάσταση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ κατά πάσα πιθανότητα αφορά εξυπηρετητές DNS (Domain Name Servers). Οι συγκεκριμένοι σέρβερ αποτελούν κύριο στοιχείο της ραχοκοκκαλιάς του διαδικτύου καθώς στην ουσία μεταφράζουν τη διεύθυνση μιας ιστοσελίδας που πληκτρολογούμε στον web browser στην διεύθυνση IP την οποία διαβάζει ο υπολογιστής για να μεταφερθεί στη συγκεκριμένη σελίδα.

Όπως πιθανότατα συμβαίνει, ο Dyn, ένας μεγάλος DNS εξυπηρετητής, δέχεται επιθέσεις DDoS, δηλαδή έναν βομβαρδισμό αιτημάτων πολύ μεγαλύτερο από το τι συμβαίνει υπό κανονικές συνθήκες κίνησης στο διαδίκτυο, κάτι το οποίο προκαλεί κατάρρευση υπό το βάρος του τεράστιου αριθμού τους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC οι εταιρείες Amazon και DynDNS έχουν ήδη αναφέρει σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των χρηστών και ήδη το ζήτημα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τα σημεία που αντιμετωπίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα: