Πρόβλεψη που τρομάζει: Πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο με τον Τραμπ

Πρόβλεψη που τρομάζει: Πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο με τον Τραμπ
epa05752576 Theoretical physicist Lawrence Krauss (L) and former US Ambassador to the United Nations Thomas Pickering (R) announce The Bulletin of Atomic Scientist's decision to move the so-called 'Doomsday Clock' to two and a half minutes to midnight at the National Press Club in Washington, DC, USA, 26 January 2017. Founded by scientists who worked on the Manhattan Project, the Bulletin of Atomic Scientists designed the clock to 'convey how close we are to destroying civilization'. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό υποστηρίζει το πόρισμα του Δελτίου Πυρηνικών Επιστημόνων και δείχνει το λεγόμενο «ρολόι της αποκάλυψης».

Η άφιξη στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, εκτιμά ομάδα αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με το Δελτίο Πυρηνικών Επιστημόνων (Bulletin of the Atomic Scientists) που εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017, ο δείκτης του “ρολογιού της αποκάλυψης” (“Doomsday Clock”), που συμβολίζει τον κίνδυνο μιας καταστροφής, δείχνει ήδη 23.57 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Τριάντα δευτερόλεπτα παραπάνω από πέρυσι, όταν ο δείκτης έδειχνε παρά τρία λεπτά μεσάνυχτα.

Εδώ και 70 χρόνια, κάθε χρόνο αυτοί οι ακτιβιστές επιστήμονες αναθεωρούν τη συμβολική εκτίμησή τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι εκτιμήσεις τους είναι όλο και πιο απαισιόδοξες. Το 2012, ο δείκτης του ρολογιού έδειχνε μόνο πέντε λεπτά πριν από την καταστροφή.

Σύμφωνα με τους εν λόγω επιστήμονες, ουδέποτε η ανθρωπότητα βρέθηκε τόσο κοντά σε μια καταστροφή μετά το 1953, όταν ο δείκτης έδειχνε μόλις δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1952, οι ΗΠΑ συνέχιζαν τις δικές τους δοκιμές της βόμβας υδρογόνου, και η Σοβιετική Ένωση είχε ήδη κάνει δοκιμές. Ο λόγος της αρνητικής αποτίμησης φέτος “βασίζεται στα λόγια ενός προσώπου: του Ντόναλντ Τραμπ, του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ”, τονίζουν σε ανακοίνωση.

Οι τελευταίοι αιτιολογούν την εκτίμησή τους παρατηρώντας την “ισχυρή άνοδο του εθνικισμού στον κόσμο”, τις “δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για τα πυρηνικά όπλα, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την επιδείνωση της παγκόσμιας ασφάλειας σε ένα περιβάλλον όλο και πιο περίπλοκων τεχνολογιών καθώς και την αυξανόμενη άγνοια της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης”. Επίσης εκφράζουν λύπη κυρίως για τις δηλώσεις του Τραμπ περί ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου, όταν ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος ήταν ακόμη υποψήφιος.

Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμη ότι την αποτίμησή τους ενισχύουν η αύξηση της ένταξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την κρίση στη Συρία ή για τα σύνορα του ΝΑΤΟ, οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και οι ταραχές στο Κασμίρ ανάμεσα στις ινδικές και τις πακιστανικές δυνάμεις.