Προβληματισμός για το φλερτ Τραμπ με Τουρκία

Προβληματισμός για το φλερτ Τραμπ με Τουρκία

Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ θα έχει ο Τσίπρας, στον απόηχο των δηλώσεων συνεργατών του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ υπέρ της Άγκυρας.

Βίκυ Σαμαρά

Οι φιλοτουρκικές δηλώσεις του συμβούλου του Τράμπ, Μάικλ Φλιν προκάλεσαν ανησυχία στην Αθήνα, καθώς η πολιτική των ΗΠΑ ναι μεν δεν αλλάζει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση τόσο απλά λόγω αλλαγής προσώπων, τα πρόσωπα όμως που βρίσκονται στην ηγεσία δίνουν τον τόνο.

Στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον πλανήτη, οι πολιτικές ηγεσίες παρακολουθούν με προσοχή τα πρώτα μηνύματα από τις ΗΠΑ για να δουν που θα κινηθεί η πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Το Μαξίμου εστιάζει καταρχήν στην επίσκεψη Ομπάμα και ανοίγει διαύλους με το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου με το βλέμμα στο χρέος και τα εθνικά ζητήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είναι πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες.

“Θα κινηθούμε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας στο πεδίο της εξωτερικής και της οικονομικής πολιτικής”, τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος, χωρίς βέβαια να εκφράσει ευθέως ανησυχία για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

Ισλαμικό κράτος και Ρωσία τα δύο βασικά μέτωπα για Τραμπ

Όσον αφορά πάντως στο θέμα του χρέους, κομβικό ενδεχομένως είναι το γεγονός ότι κατά το κρίσιμο διάστημα των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους (καθώς η κυβέρνηση δίνει τώρα αγώνα δρόμου και πολιτική μάχη προκειμένου στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να υπάρξουν αποφάσεις που θα προδιαγράψουν αν μη τι άλλο τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και να συμφωνηθεί η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από το νέο έτος), δεν θα έχει γίνει η αλλαγή σκυτάλης και επίσημα στις ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε ο κ.Τζανακόπουλος, δεν υπάρχουν ακόμη αξιωματούχοι της νέας κυβέρνησης, καθώς η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου.

Καθώς όμως ο αντιστράτηγος ε.α. Μάικλ Φλιν που έκανε τις εν λόγω δηλώσεις φέρεται ως ο πιο κοντινός σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής και άρα θεωρείται πιθανός επόμενος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, χθες στο Μαξίμου υπήρξε συνάντηση του κ.Τσίπρα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη όπου συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτού του ταξιδιού σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Όπως επισήμανε ο κ.Τζανακόπουλος: “Ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος”. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό ότι τον Ομπάμα θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

“Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης.

Για άλλη μια φορά η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση και δυστυχώς καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε επίσης ότι μία δήλωση Ομπάμα για το χρέος δεν είναι απλώς μία δήλωση, αλλά συνιστά σημαντική πολιτική πίεση, δείχνοντας έτσι και τι προσοδοκά η κυβέρνηση από αυτή την επίσκεψη

Πηγή: news247.gr