Ψυχρή υποδοχή για την Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες – Καμία επαναδιαπραγμάτευση στη συμφωνία για το Brexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιούνκερ και Μέι συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Στο Λονδίνο και πάλι το «μπαλάκι» του συμβιβασμού για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο συμφώνησαν στην διεξαγωγή νέων «συνομιλιών» για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου για το Brexit, αν και το αίτημα της Bρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για τροποποίηση της συμφωνίας αποχώρησης απερρίφθη και πάλι από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η χειραψία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν ευγενική, χωρίς λόγια. Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε «σκληρή, αλλά εποικοδομητική», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την σημερινή τους συνάντησης στις Βρυξέλλες. Απουσία συγκεκριμένης προόδου, συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους «θα πρέπει να συζητήσουν για να εξακριβώσουν εάν είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης που θα εξασφάλισε την υποστήριξη» της πλειοψηφίας της Βουλής των Κοινοτήτων, αλλά και θα τηρούσε τους όρους που έχουν καθορίσει τα 27 μέλη της Ένωσης.

«Αυτό που είδα και άκουσα από τους ηγέτες είναι μια επιθυμία να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία», επισήμανε η Τερέζα Μέι μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι καίριο ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ κι εγώ συμφωνήσαμε ότι τώρα θα ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο να βρούμε μια λύση, να βρούμε έναν τρόπο να το τελειώσουμε αυτό εγκαίρως και να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που το κοινοβούλιο έχει, ώστε να εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων» υπογράμμισε.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι θα υλοποιήσω το Brexit, θα το υλοποιήσω έγκαιρα κι αυτό ακριβώς θα κάνω για τον βρετανικό λαό. Θα διαπραγματευτώ σκληρά τις επόμενες ημέρες για να το κάνω αυτό» επισήμανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι επανέλαβε ότι επιδιώκει «μία νομικά δεσμευτική τροποποίηση της ρύθμισης του backstop. Σε αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε, για μία ακόμη φορά, ότι «οι 27 δεν θα ανοίξουν σε νέες διαπραγματεύσεις την συμφωνία του Brexit, το οποίο αποτελεί προϊόν ενός ισορροπημένου συμβιβασμού, «για την επίτευξη του οποίου οι δύο πλευρές προχώρησαν σε σημαντικές υποχωρήσεις».

Από την πλευρά του,  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες δεν οδήγησε στην επίτευξη σημαντικής προόδου, ωστόσο οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας θα συνεχιστούν. «Δεν είδαμε σημαντική πρόοδο. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν» επισήμανε με ένα tweet o Τουσκ.

Νέο ραντεβού Μέι – Γιούνκερ πριν το τέλος Φεβρουαρίου

O επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Στρασβούργο, όπου θα συνεδριάζει η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον Bρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ.

Μία νέα συνάντηση ανάμεσα στον Γιούνκερ και την Μέι θα πραγματοποιηθεί «πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου».

Η αποστολή της Τερέζα Μέι ήταν δύσκολη, το είχε άλλωστε παραδεχθεί και η ίδια, αφού η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποιεί συνεχώς ότι η συμφωνία που οι 27 και η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψαν στο τέλος του Νοεμβρίου δεν είναι ανοικτή για διαπραγμάτευση. Ωστόσο, όλοι επαναλαμβάνουν επίσης ότι θέλουν να αποφύγουν το επίφοβο σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας την 29η Μαρτίου.

Τελικά, οι δύο πλευρές παρέμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Όλοι, όμως, επαναλαμβάνουν ότι θέλουν να αποφύγουν το επίφοβο σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας την 29η Μαρτίου.

Το μόνο σημείο για το οποίο οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι για τροποποιήσεις: η πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει την συμφωνία αποχώρησης και η οποία είναι δυνατόν να γίνει περισσότερο φιλόδοξη σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και την ταχύτητα ως προς την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Η Τερέζα Μέι χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του backstop, ενώ ο Γιούνκερ υπενθυμίζει ότι οποιοδήποτε νέο κείμενο πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους 27 και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι πολύ προσηλωμένο στην διαφύλαξη του ιρλανδικού συνοριακού καθεστώτος.

Η παγίδα του backstop 

Η ρύθμιση του backstop περιλήφθηκε στην συμφωνία ως ύστατη λύση για την αποφυγή της επαναφοράς ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία. Η ρύθμιση προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά για τα προϊόντα, ώστε να αποφευχθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι, εάν δεν βρεθεί καμία άλλη λύση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, τρεις εναλλακτικές είναι ανοικτές για το backstop: χρονικό όριο, μονομερής έξοδος αποφασισμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή σχέδιο που προτείνεται από βουλευτές και βασίζεται στην χρήση «τεχνολογιών» για τους τελωνειακούς ελέγχους.

Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει ήδη στο παρελθόν τις δύο πρώτες εναλλακτικές και διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για την δυνατότητα υλοποίησης του τρίτου σεναρίου.

Χθες, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ στις Βρυξέλλες, οι Γιούνκερ και Τουσκ έμειναν αμετακίνητοι στις ευρωπαϊκές θέσεις. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να ανοίξει και πάλι για συνομιλίες η συμφωνία αποχώρησης», επέμεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Και καθώς το backstop αποτελεί μέρος της συμφωνίας, δεν μπορούμε να ανοίξουμε συνομιλίες για το backstop», είπε.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το θέμα δεν είναι μόνο η διαφύλαξη των Ειρηνευτικών Συμφωνιών του 1998 που έβαλαν ένα τέλος στα «Troubles» στην Βόρεια Ιρλανδία, αλλά επίσης η προστασία μίας πολύτιμης, θεμελιώδους αρχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης: της ενιαίας αγοράς.

Στο Λονδίνο μεταφέρεται και πάλι η προσοχή – Συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα η Βουλή

Συζήτηση για το Brexit περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κοινοβουλίου για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άντρια Λίντσομ, υπεύθυνη για τη διευθέτηση των κυβερνητικών υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε διευκρινίσεις της είπε ότι η συζήτηση θα αφορά είτε ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Brexit ή αλλιώς, εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μία γενική συζήτηση για το Brexit πάνω σε μία πρόταση προς τροποποίηση. Δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση για το εάν θα υπάρξει τελικά ψηφοφορία ή όχι, αλλά όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει η κυβέρνηση πως επιθυμεί μία ψηφοφορία πάνω σε μία αναθεωρημένη συμφωνία.

Σε επιστολή που απηύθυνε προς την Bρετανίδα πρωθυπουργό και δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν εκφράζει αμφιβολίες για την στρατηγική της Τερέζα Μέι. Το Εργατικό κόμμα προτείνει ως λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύνολό του στην τελωνειακή ένωση, με «κοινούς εξωτερικούς δασμούς και μία συμφωνία για την εμπορική πολιτική που θα περιλαμβάνει ρύθμιση για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας».

Μία πρόταση που το νο. 2 της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους», σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC4.

Δείτε ακόμη: Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί: Αντιμέτωπη με την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων 10 ετών η Βρετανία