Ψηφιακά πορτοφόλια: Οι Big Tech απορρίπτουν τα σχέδια εποπτείας – Η αντίδραση των τραπεζών

Ψηφιακά πορτοφόλια: Οι Big Tech απορρίπτουν τα σχέδια εποπτείας – Η αντίδραση των τραπεζών
Photo: AFP
Υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος «να καταπνίξουν την καινοτομία».

Το σχέδιο της αμερικανικής εποπτικής αρχής να «ελέγχει» εταιρείες όπως η Apple και η Google της Alphabet που παρέχουν ψηφιακά πορτοφόλια και εφαρμογές πληρωμών κινδυνεύει να καταπνίξει την καινοτομία και να κρατήσει ορισμένους παίκτες εκτός αγοράς, δηλώνουν οι Big Tech.

Οι προειδοποιήσεις από την Ένωση Βιομηχανίας Υπολογιστών και Επικοινωνιών (CCIA) – στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται επίσης η Amazon, η Meta και η X, απάντησαν σε μια πρόταση του Νοεμβρίου από το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ (CFPB), η οποία ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληρωμών και πορτοφολιών των τεχνολογικών κολοσσών μέσω smartphone ανταγωνίζονται τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής, αλλά δεν διαθέτουν τις ίδιες εγγυήσεις για τους καταναλωτές.

Η πρόταση της CFPB, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα υποβάλει τις εταιρείες αυτές στο ίδιο είδος εποπτείας που επιβάλλεται σήμερα στις τράπεζες, με τους ελεγκτές του οργανισμού να επιθεωρούν τη συμμόρφωση με τους νόμους για τις αθέμιτες ή παραπλανητικές πρακτικές και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς και να ελέγχουν τη συμπεριφορά των στελεχών.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η πρόταση, όπως έχει συνταχθεί επί του παρόντος, θα καλύπτει 17 εταιρείες που είναι υπεύθυνες για 13 δισεκατομμύρια πληρωμές ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένοι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου αντέδρασαν έντονα στην πρόταση, λέγοντας ότι οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες που μοιάζουν με τις τράπεζες θα πρέπει να ρυθμίζονται και να εποπτεύονται άμεσα όπως οι τράπεζες.

Ωστόσο, ο Krisztian Katona, επικεφαλής της ρυθμιστικής πολιτικής της CCIA, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η πρόταση κινδυνεύει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό «καθώς η ευρεία, υπερβολικά επαχθής ή βαριά ψηφιακή ρύθμιση θα μπορούσε να εμποδίσει σημαντικά τις νέες νεοσύστατες επιχειρήσεις σε αυτόν τον κλάδο».

Σε επιστολή σχολίων, η CCIA δήλωσε ότι η πρόταση της CFPB δεν είχε προσδιορίσει τους συγκεκριμένους κινδύνους για τους καταναλωτές που επεδίωκε να αντιμετωπίσει και ότι εσφαλμένα θεωρούσε τους μη τραπεζικούς ψηφιακούς παρόχους και τις τράπεζες ως άμεσους ανταγωνιστές.

«Ακόμη και αν υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι τράπεζες και οι μη τραπεζικές οντότητες ανταγωνίζονται, η πραγματικότητα της αγοράς δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις όπου οι συνέργειές τους βοηθούν τους καταναλωτές, παρέχοντας συμπληρωματικές υπηρεσίες», αναφέρεται στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: