Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πορίσματος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, στη Βουλή. Το πόρισμα παραδόθηκε από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σφυροκόπημα κατά του υπουργού Εργασίας από εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων. 

«Εμείς είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους», ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που επέμεινε ότι το 90% των εργαζομένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρείται, είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα και για τον χαρακτήρα της ανέφερε μιλώντας για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που έχουν στόχευση στο 90% των ασφαλισμένων οι οποίοι με το νέο σύστημα κερδίζουν”, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι το 87% των μισθωτών λαμβάνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ ανά μήνα και θα έχουν 85% αναπλήρωση στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό των επιστημόνων ανέφερε, ότι μετά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών όποιος έχει κάτω από 20.000 εισόδημα κερδίζει.

Καταλήγοντας δεσμεύτηκε να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες σε επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών και καταλόγισε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, με τους χειρισμούς τους στο ασφαλιστικό κατά την περίοδο 2010 έως το 2014, επιδείνωσαν σε τέτοιο βαθμό τα ελλείμματα των ταμείων, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι αρνητικές επιδράσεις στο δημόσιο χρέος.

Σφοδρή κριτική από τους κοινωνικούς φορείς

Ο υπουργός δέχθηκε σφοδρότατη κριτική, τόσο από τους κοινωνικούς φορείς που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και σταδιακή μείωση όλων των συντάξεων, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι ευνοείται η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, καθώς το συζητούμενο νομοσχέδιο διαπνέεται από τα στοιχεία της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισονομίας.

«Να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης, ενώ ο επιστημονικός διευθυντής της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης μίλησε για αναπαραγωγή διακρίσεων ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες.

«Αυξάνονται οι εισφορές χωρίς να προβλέπεται εισπραξιμότητα, άρα περιλαμβάνει κοινωνικές αδικίες επιτείνοντας τη φτωχοποίηση συνταξιούχων», είπε.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλης Μπούτας προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα χωριά σας. Αν δεν το κάνετε δεν θα μπορέσετε να πατήσετε».

Κλήση Γιαννίτσι από το Ποτάμι

Ο Τάσος Γιαννίτσης που κλήθηκε ύστερα από πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, υποστήριξε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών.

«Το ασφαλιστικό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο θέμα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότεροι. Ποιοι θα είναι δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και συμπλήρωσε:

«Το πιο θεμελιακό στοιχείο για την λύση του ασφαλιστικού είναι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το ασφαλιστικό σύστημα δεν τροφοδοτείται μόνο από τις εισφορές, αλλά και με φόρους, επειδή είναι ελλειμματικό».

Ο κ. Γιαννίτσης έθεσε πέντε αρχές για την επίλυση του Ασφαλιστικού:

• αρχή της ισότητας όλων των ασφαλισμένων,

• της αναλογικότητας μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων,

• της αναλογικότητας ανάμεσα στις εισφορές και την σύνταξη,

• της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της οικονομίας ως αποτέλεσμα της αρχής της βιωσιμότητας και

• της αλληλεγγύης των γενεών και όχι της υποταγής «όπως φοβάμαι ότι εξελίσσεται το πράγμα».

Ο κ. Γιαννίτσης στην ομιλία του συνέδεσε πλήρως την κατάσταση του ασφαλιστικού με την κρίση. Υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του 2009. «Πάνω από το 80% του χρέους αντιστοιχεί στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος», εξήγησε.