Ψηφίζεται η ρύθμιση για φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες – Τι προβλέπει η τροπολογία

Ψηφίζεται η ρύθμιση για φθηνότερο ρεύμα στους αγρότες – Τι προβλέπει η τροπολογία
Αγρότης με το τρακτέρ του επιστρέφει στα μπλόκα, μετά το συμβολικό κλείσιμο της Παλαιάς Εθνικής οδού στον κόμβο της Νίκαιας, Λάρισα, Τρίτη 06 Φεβρουαρίου 2024. Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι αγρότες, κατά τη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας. Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς, αλλά και συλλαλητήρια στις πόλεις. Παράλληλα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους. Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις από αύριο Τετάρτη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και στη βιομηχανία.

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη η τροπολογία που προβλέπει μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και άτοκη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο στις διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες και στη βιομηχανία φέρνοντας με αυτό τον τρόπο αλλαγές στη προτεραιοποίηση που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου 2022. Στα εν λόγω έργα θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο (28%).

Ειδικότερα, περίπτωση των αγροτών, οι προμηθευτές καταρτίζουν συμβάσεις κατ’ ελάχιστον δεκαετούς διάρκειας, χρονικού διαστήματος δύο μηνών από ανακοίνωση των χαρακτηριστικών του «Τιμολογίου ΓΑΑ» που προσφέρουν στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

Παράλληλα, αναλαμβάνουν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε προηγούμενο προμηθευτή των εν λόγω κατόχων έως 31 Δεκεμβρίου 2023 και υποκαθίστανται στα δικαιώματα του προηγούμενου προμηθευτή, ενώ στη διμερή σύμβαση ορίζονται οι συνέπειες σε περίπτωση καταγγελίας πριν από λήξη της διάρκειας της σύμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ρυθμίζονται ζητήματα διαχείρισης των έργων ΑΠΕ, κριτήρια ένταξης, η γεωγραφική κατανομή των έργων και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην τροπολογία αναφέρεται επίσης για τους αγρότες, ότι όσοι έχουν απλήρωτες οφειλές για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο, καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει την επιβάρυνση των τόκων, παρέχοντας επιχορήγηση στον πάροχο.

Επίσης, με ΚΥΑ θα εξειδικευτούν οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, οι υποχρεώσεις των προμηθευτών και η έντοκη επιβάρυνση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: