«Ψιλά» από την ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

«Ψιλά» από την ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Τα κονδύλια ύψους 50 εκατ. ευρώ δεν είναι πολύ υψηλά, αλλά στην κυβέρνηση ελπίζουν να προσεγγίσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης και με Γαλλικό Επενδυτικό Ταμείο, τη Γαλλική Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων και με ιδιώτες για τη συμμετοχή και νέων κεφαλαίων στο ίδιο ταμείο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και από την πλευρά του Ομίλου ΕΤΕπ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ (φωτογραφία), παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι τα κονδύλια δεν είναι πολύ υψηλά, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και επανέλαβε τη σημασία της αποκατάστασης της ρευστότητας για την πορεία προς την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ, οποίος σημειώνεται ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές ΜΜΕ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, εφόσον η ΕΤΕπ αξιολογήσει θετικά το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου, μόλις το λάβει από τις ελληνικές αρχές».

Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα νέα προγράμματα που ετοιμάζει η ΕΤΕπ σημείωσε ότι πολλοί επιχειρηματίες πλησιάζουν τον ίδιο και στελέχη της τράπεζάς και δηλώνουν ότι επειδή η επιχείρηση τους είναι πολύ μικρή δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλονται. Γι αυτό, είπε ο ίδιος, ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα που απευθύνονται σε ακόμη μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους υποψήφιους για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και πρόσθεσε: Βαδίζουμε ένα πολύ ανηφορικό δρόμο και παραμένουμε σε επιφυλακή αλλά το 2014 είναι κομβικής σημασίας για να στρίψει το καράβι και να πάμε σε καλύτερες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, πρόσθεσε.

Ο ρόλος του ταμείου
Στόχος του Ταμείου είναι να προάγει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση μέσω της παροχής μεσομακροπρόθεσμων πιστώσεων και ιδίων κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καθώς και σε μικρού μεγέθους έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα συσταθεί ως μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα έχει σκοπό να ανταποκριθεί στην ανάγκη κάλυψης υφιστάμενων, προσωρινών και διαρθρωτικών χρηματοδοτικών ελλείψεων της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο δημιουργείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας και με καθοδήγηση και στήριξη από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, τον Όμιλο ΕΤΕπ και άλλους επενδυτές.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβουλεύσεων μεταξύ των συμβαλλομένων, καθώς ο Όμιλος ΕΤΕπ συμμετείχε στην προσπάθεια σύστασης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αφότου έλαβε τη σχετική πρόταση από τις ελληνικές αρχές το 2012.

Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ
Πάντως μπορεί η ΕΤΕπ να κρατάει στάση αναμονής για να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα, όμως από το 2008 η δραστηριοποίηση της στην Ελλάδα θεωρείται επαρκής, καθώς έχει προχωρήσει σε χορηγήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισ. ευρώ. Στον τομέα των υποδομών και μόνο, οι επενδύσεις της ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ.

Επιπλέον για να βοηθήσει τις ελληνικές ΜΜΕ, η ΕΤΕπ διοχέτευσε 700 εκατ. ευρώ στον τομέα αυτόν κατά τη διάρκεια της κρίσης, στηρίζοντας περίπου 5 000 ΜΜΕ σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

Διαβάστε περισσότερα: 

Με 100 εκατ. ευρώ η γερμανική KfW στο επενδυτικό ταμείο

Συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Νέα δάνεια ύψους 550 εκατ. ευρώ μέσω της ΕΤΕπ