Πτωτικές οι τάσεις του ιικού φορτίου σε εννέα από τις δώδεκα μεγάλες πόλεις

Πτωτικές οι τάσεις του ιικού φορτίου σε εννέα από τις δώδεκα μεγάλες πόλεις
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να μεταγγίζει το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Στη συνέχεια γίνεται η λύση του δείγματος και έπειτα ο καθαρισμός και η απομόνωση του γενετικού υλικού του κορονοϊού. Επομένως το δείγμα παραλαμβάνεται και περνά από μια διαδικασία από καθαρισμούς έτσι ώστε να παραλάβουν μόνο το γενετικό υλικό της Covid-19. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προσθήκη αντιδραστηρίων για τον προσδιορισμό του ιικού φορτίου του ιού. Η προσθήκη των αντιδραστηρίων γίνεται σε έναν ειδικό χώρο που λέγεται hood για να αποφευχθούν οι επιμολύνσεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 11-17 Απριλίου. Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε μία από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (- 86%), στο Ηράκλειο (-71%), στη Θεσσαλονίκη (-41%), στην Κέρκυρα (-34%) και στη Λάρισα (-33%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο Βόλο (-23%), στα Ιωάννινα (-29%), στην Ξάνθη (-30%) και στην Αλεξανδρούπολη (-30%). Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε μόνο στην Πάτρα (+58%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στον Άγιο Νικόλαο (+6%).