Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτείται την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτείται την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον
epa05420522 British Prime Minister David Cameron during a visit to the Boeing P-8 Poseidon aircraft at the Farnborough International Airshow in Farnborough, Britain, 11 July 2016. Prime Minister David Cameron announced that the British government will buy nine new marine patrol planes from Boeing in a decade-long deal worth 3 billion GBP or 3.52 billion euros. The Farnborough International Air Show runs from11-17 July. EPA/HANNAH MCKAY / POOL

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δρομολογεί άμεσα τις πολιτικές εξελίξεις παρά τις αρχικές του εξαγγελίες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα την Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας την ίδια ημέρα.

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι αναμένει να προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου την Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30΄ μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.

«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω (σ.σ. στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ) και θα υποβάλω την παραίτησή μ0υ», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής των Τόρις.

Τις ευχές του Βρετανού ΥΠΟΙΚ έλαβε η επερχόμενη πρωθυπουργός της χώρας

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν χαιρέτισε το γεγονός ότι η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι είναι πλέον η μοναδική υποψήφια για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η εναπομείνασα αντίπαλός της, η Άντρεα Λίντσομ, αποχώρησε από την κούρσα.

«Καλοδεχούμενη η είδηση ότι έχουμε μία υποψήφια με πάνω από επαρκή υποστήριξη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός», έγραψε ο Όσμπορν στο Twitter. «Η Τερίσα Μέι έχει τη δύναμη, την ακεραιότητα και την αποφασιστικότητα για να κάνει τη δουλειά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Όσμπορν είπε στη δημόσια βρετανική ραδιοτηλεόραση BBC ότι είναι σημαντικό η βρετανική οικονομία να έχει περισσότερη βεβαιότητα.

Μέχρι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του σε κάποιο ή κάποια υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στα αξιώματα του ηγέτη των Συντηρητικών και του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο Τζορτζ Όσμπορν θεωρείται μέχρι πρότινος ένας από τους πιο ισχυρούς υποψήφιους για τη διαδοχή του Κάμερον, αλλά οι ελπίδες του εκμηδενίστηκαν μετά την ήττα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο Κάμερον ηγήθηκε της ατυχήσασας εκστρατείας, ενώ ο Όσμπορν ήταν από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της.