Ραντεβού-αστραπή στο «Μετρό της Αγάπης» στην Πράγα

Ραντεβού-αστραπή στο «Μετρό της Αγάπης» στην Πράγα

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ιδέα που συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Δρομολόγια «γνωριμιών», διάρκειας περίπου πέντε λεπτών, θα ξεκινήσουν από τα τέλη του χρόνου στο δημόσιο μέσο μεταφοράς της πρωτεύουσας της Τσεχίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται το μοναδικό μετρό στην Πράγα και δίνει νέα διάσταση στο φαινόμενο των αστραπιαίων γνωριμιών για ανύπαντρους και αδέσμευτους. Τα ραντεβού θα γίνονται σε επιλεγμένα βαγόνια σε όλες τις γραμμές του μετρό και πίσω από την ιδέα κρύβεται η προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών.

«Είναι μέρος μιας μεγάλης καμπάνιας», είπε ο Φιλιπ Ντραπάλ, εκπρόσωπος της Ropid, του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται το μετρό. «Ο στόχος μας είναι να δείξουμε στο κοινό τι μπορεί να κάνει στην διάρκεια μιας διαδρομής, που δεν μπορεί να κάνει όταν οδηγεί το αυτοκίνητό του, όπως να διαβάσει, να ακούσει μουσική, να παίξει παιχνίδια στο κινητό ή τον υπολογιστή του, να δει τα email  του και να γνωρίσει ενδιαφέροντες ανθρώπους».

Διαβάστε ακόμη: Το Τίμημα του… Έρωτα!

Οι εμπνευστές του σχεδίου πιστεύουν ότι μπορεί να εξυπηρετήσει και μια σημαντική κοινωνική ανάγκη, πέρα από την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού στους δρόμους και την μείωση των ρύπων. «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια αρνητική τάση όλο και περισσότεροι να μένουν ανύπαντροι ή να είναι μόνοι τους», λέει ο Ντραπάλ. «Θέλουμε να βοηθήσουμε και να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου και σε αυτό το πρόβλημα».

Αναγνωρίζοντας ότι πολλοί μπορεί να διστάζουν να μπουν σε ένα βαγόνι όπου αμέσως θα δεχθούν «προτάσεις» από άλλους επιβάτες, ο Ντραπάλ διευκρίνισε ότι τα «τρένα της αγάπης» δεν θα λειτουργούν τις πρωινές ώρες αιχμής ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός στα υπόλοιπα βαγόνια και υποστήριξε ότι το κράτος δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος, αφού θα συνεργαστεί με γραφεία συνοικεσίων που θα γίνουν σπόνσορες των ειδικών βαγονιών.

Υπάρχει βέβαια κι ένα πρακτικό πρόβλημα, σημειώνει ο τσεχικός Τύπος: η Πράγα είναι μια μάλλον μικρή πόλη σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο ή το Παρίσι, κι ο μέσος όρος της κάθε διαδρομής είναι διάρκειας πέντε λεπτών! Όσοι αναζητούν ταίρι, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιδέξιοι, για να προλάβουν στο μικρό αυτό χρονικό πλαίσιο να τραβήξουν την προσοχή ενός πιθανού συντρόφου.