Ραντεβού κορυφής των δανειστών για να αποτραπεί το… χάος

Ραντεβού κορυφής των δανειστών για να αποτραπεί το… χάος
Ο Πουλ Τόμσεν (Α) και ο Ρίσι Γκογιάλ (Δ) από το ΔΝΤ φθάνουν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη συνάντησή της τρόικας ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Προς νέα συνάντηση των κορυφαίων στελεχών των θεσμών στη Φρανκφούρτη, με τη συμμετοχή Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα θορυβημένοι οι δανειστές σπεύδουν σε νέο ραντεβού, προκειμένου να συμφωνήσουν, επιτέλους, στην κοινή γραμμή για το ελληνικό πρόγραμμα και να ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Μετά τη συνάντηση της Φρανκφούρτης, μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, που μετέχουν στο κουαρτέτο, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Τετάρτη με συμμετοχή αυτή τη φορά και του ΔΝΤ, προκειμένου να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις και να προχωρήσει η διαδικασία.

Στη συνάντηση δεν θα μετέχουν μόνο οι επικεφαλής των κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και οι προϊστάμενοί τους. Έτσι, εκτός από τη Ντέλια Βελκουλέσκου, στη συνάντηση θα πάρει μέρος και ο Πόουλ Τόμσεν, ενώ από την πλευρά της ΕΚΤ, τον Ράσμους Ρέφερ θα συνοδεύει και ο Μπενουά Κερέ. Απο την Κομισιόν, εκτός από τον Ντέκλαν Κοστέλλο, θα παρευρεθεί και ο προϊστάμενός του, Μ. Μπούτι.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση της κατάστασης, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και θέλουν να τελειώσουν το συντομότερο δυνατόν με την αξιολόγηση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ έχει μια πιο συντηρητική άποψη για το δημοσιονομικό κενό και ζητεί περισσότερα μέτρα, όμως και η ΕΚΤ από την πλευρά της, επιμένει σε μια πολύ ακραία προσέγγιση στην πώληση των κόκκινων δανείων. «Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις που πρέπει να γεφυρωθούν» επισημαίνουν οι πηγές, που πλέον αρχίζουν και μιλούν ακόμη και για «αυτόνομη πορεία» των Ευρωπαίων, εάν δεν βρεθεί χρυσή τομή με το Ταμείο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές, που κάνουν λόγο για «πιο χαλαρή» στάση της Γερμανίας στην απαίτηση για μείωση συντάξεων.

Ωστόσο, ο κρίσιμος παράγων είναι η στάση που θα κρατήσει όχι μόνο  η Γερμανία, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες του «σκληρού» μπλοκ του βορρά, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν συζητούν πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο.