«Ραντεβού» Nvidia και TSMC, για τα εφοδιαστικά ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης

«Ραντεβού» Nvidia και TSMC, για τα εφοδιαστικά ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Χουάνγκ μίλησε ανοιχτά για  τον κομβικό ρόλο της TSMC στην επιχείρηση της Nvidia καθώς και στον ευρύτερο τομέα των ημιαγωγών.

Οι επικεφαλής δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κλάδο των ημιαγωγών του κόσμου, της Nvidia και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τους περιορισμούς στον εφοδιασμό τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σ.Σ. Ουέι συναντήθηκαν στην Ταϊπέι κατά τη διάρκεια δείπνου για να συζητήσουν τον ρόλο της ταϊβανέζικης εταιρείας ως παραγωγού των τσιπ της Nvidia που τροφοδοτούν πλέον την πλειονότητα των συστημάτων εκπαίδευσης γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως. Στη συνάντηση ήταν ακόμα ο ιδρυτής της TSMC και εξέχων εκπρόσωπος της βιομηχανίας Μόρις Τσανγκ.

Ο Χουάνγκ έφτασε στην Ταϊπέι λίγες ημέρες μετά την πρώτη του επίσκεψη στην ηπειρωτική Κίνα εδώ και τέσσερα χρόνια, την ώρα που οι ΗΠΑ απαγορεύουν την αποστολή των πιο προηγμένων τσιπ της Nvidia σε έναν γεωπολιτικό αντίπαλο. Ενώ η Nvidia δεν έχει πει πολλά σχετικά με αυτή την περιοδεία του CEO της, ο Χουάνγκ μίλησε ανοιχτά την Πέμπτη για την Ταϊβάν και τον κομβικό ρόλο της TSMC στην επιχείρηση της Nvidia καθώς και στον ευρύτερο τομέα των ημιαγωγών.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση στην τεχνητή νοημοσύνη, φυσικά, είναι η κλιμάκωση της ικανότητας της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Χουάνγκ πριν κατευθυνθεί προς τους τοπικούς ετήσιους εορτασμούς της εταιρείας του για το νέο έτος.

«Και έτσι εργαζόμαστε πολύ σκληρά, η TSMC, όλοι οι εταίροι μας στην αλυσίδα εφοδιασμού εδώ, εργάζονται πολύ σκληρά για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση Αυτή η χρονιά θα είναι μια τεράστια χρονιά», πρόσθεσε.

Ο Χουάνγκ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές της στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ως ο επικεφαλής της Nvidia έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η κλιμάκωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, που αποσκοπούν στην αναχαίτιση της ροής εκπαιδευτικών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα, θα μπορούσε να ωθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει μακροπρόθεσμα τους Αμερικανούς ηγέτες της τεχνολογίας.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει κατονομάσει την Huawei -η οποία το 2023 θορύβησε την Ουάσινγκτον συμπεριλαμβάνοντας έναν προηγμένο επεξεργαστή made in China σε ένα smartphone- ως πιθανό αντίπαλο.

Η Nvidia, η οποία υπερτριπλασίασε την αγοραία αξία της το 2023 χάρη κυρίως στον κομβικό της ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, έχει αυξηθεί κατά 24% φέτος, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην ηγετική της θέση στον τομέα. Έχει σχεδιάσει εκδόσεις των ημιαγωγών της για την Κίνα που, όπως λέει, είναι συμβατές με τους αμερικανικούς περιορισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com