Ρεκόρ συμμετοχών στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016»

Ρεκόρ συμμετοχών στη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016»

Αναμένονται επιχειρηματικές συμφωνίες και ενημέρωση για τις νέες τάσεις του κλάδου.

Περισσότεροι από 19.000 επισκέπτες, αναμένεται να επισκεφθούν φέτος την κορυφαία ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016», που για μια ακόμη μια φορά πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, δίπλα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου.

Την πρώτη θέση, όσον αφορά τη ζήτηση για εκθεσιακό χώρο, κατέχει και πάλι η Κίνα, ενώ ενόψει της ολοκλήρωσης της εξαγοράς του λιμανιού του Πειραιά από την cosco, το ενδιαφέρον στρέφεται στις εμπορευματικές μεταφορές της ναυτιλιακής βιομηχανίας και στις εταιρείες του κλάδου.

Εξάλλου, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία ετοιμάζουν για άλλη μία φορά εντυπωσιακά περίπτερα, όπου θα παρουσιάζονται τόσο τα ναυπηγεία όσο και οι κατασκευαστές εξοπλισμού.

Στην έκθεση, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 2.500 επαγγελματίες του κλάδου της ναυτιλίας, ενώ στην τελετή εγκαινίων αναμένεται να παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Lim Kitack, ο οποίος θα είναι, επίσης, ο κύριος ομιλητής στο TradeWinds Shipowners Forum, που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Forum θα βρεθούν τα πιο φλέγοντα θέματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι αγορές νέων και μεταχειρισμένων πλοίων καθώς και η διάλυση πλοίων, το επενδυτικό κλίμα και η έλλειψη χρηματοδότησης, οι αποτιμήσεις πλοίων, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι της τεχνολογίας και το “συνδεδεμένο” πλοίο.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις σημαντικών πλοιοκτητών σχετικά με θέματα όπως οι επενδύσεις, οι εξαγορές, η ζήτηση για πρώτες ύλες και η τιμή του πετρελαίου.

Διαφορετικού τύπου λύσεις θα παρουσιαστούν στο 5ο Analyst & Investor Capital Link Shipping Forum, το οποίο πραγματεύεται το ζήτημα της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη ναυτιλιακή αγορά, τις χρηματοοικονομικές αγορές και τις αγορές κεφαλαίου, τα ιδιωτικά κεφάλαια και τις θέσεις των επενδυτών, σε σχέση με τη ναυτιλία.

Επίσης, ένας πρακτικός οδηγός για την υιοθέτηση του φυσικού αερίου (LNG) ως ενός ασφαλούς, φιλικού προς το περιβάλλον και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία, που συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα βρεθεί στο επίκεντρο του σεμιναρίου με τίτλο “Poseidon Med II awareness” που διεξάγεται στις 7 Ιουνίου, στο συνεδριακό κέντρο των Ποσειδωνίων. Τα 26 μέλη του Poseidon Med II, από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία, θα συζητήσουν το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου και τις τεχνικές και οικονομικές διαστάσεις του ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενημερώνοντας το κοινό για τις τελευταίες καινοτομίες και τάσεις στην αγορά.

Η Ιαπωνική Ενωση Εξαγωγέων Πλοίων (Japanese ship exporters association)θα παρουσιάσει και φέτος πρωτοποριακές τεχνολογικές λύσεις σε σεμινάριο όπου τα μεγαλύτερα ιαπωνικά ναυπηγεία θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν νέες παραγγελίες από τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες καθώς επωφελούνται από την ευνοϊκή συγκυρία του ασθενούς γιέν που τα καθιστά μια οικονομικά προσιτή λύση

Στη διάρκεια της έκθεσης αναμένεται να διεξαχθούν περισσότερα από 40 επιβεβαιωμένα συνέδρια, σεμινάρια, workshop και συνεντεύξεις Τύπου, που καλύπτουν κάθε πτυχή του κλάδου της ναυτιλίας.
Ένα νέο σημαντικό χαρακτηριστικό στα φετινά Ποσειδώνια θα είναι η δυναμική συμμετοχή παλιών και νέων ναυτιλιακών κέντρων, γεγονός που οφείλεται στην ενίσχυση του παγκόσμιου ανταγωνισμού και σε αυτόν τον τομέα.

Το “παρών” θα δώσουν για άλλη μια φορά τα παραδοσιακά ναυτιλιακά κέντρα της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Κύπρου και της Μάλτας, στα περίπτερα των οποίων θα εκτίθεται η πλούσια γκάμα υπηρεσιών για τον χώρο της ναυτιλίας.

Παράλληλα, τα Ποσειδώνια θα υποδεχθούν και ένα νέο εθνικό περίπτερο, το Λουξεμβούργο, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του παρουσιάζοντας το Cluster Maritime Luxembourgeois.

‘Αλλα ναυτιλιακά κέντρα που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι το Dubai Maritime City από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Vancouver International Maritime Centre και το Shanghai Maritime and Finance Excellence Centre.

Ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει δυναμικά φέτος με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την Saxo Bank και την Deltec Bank να αποτελούν μερικά μόνο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στα Ποσειδώνια μετά από μακρά απουσία.

«Παρά τις αρνητικές προοπτικές του τομέα της παγκόσμιας ναυτιλίας για το 2016, τα Ποσειδώνια επισφραγίζουν το ρόλο τους ως η σημαντικότερη διεθνής ναυτιλιακή έκθεση, χάρη στη μοναδική κληρονομιά και τη μακρόχρονη παράδοσή τους στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε δύσκολες αγορές», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε.

«Η Ελληνική Ναυτιλιακή κοινότητα φημίζεται για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την εξαιρετική της ικανότητα να επενδύει την σωστή στιγμή σε δύσκολους καιρούς» πρόσθεσε.

Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.