Ρεκόρ των ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα

Ρεκόρ των ισραηλινών εποικισμών  στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα
epa10907290 A coat hangs beside the rubble at the site of the destroyed Al-Watan Tower following Israeli air strikes, in Gaza City, 08 October 2023. The air strikes, in retaliation for the 07 October Hamas rocket attacks on Israel, have killed over 300 people in the Gaza Strip, with almost 2,000 wounded, according to Palestinian official sources. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αύξηση των ισραηλινών οικισμών ισοδυναμεί με μεταφορά από το Ισραήλ του ίδιου του πληθυσμού του.

Οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έχουν επεκταθεί κατά ένα ποσό ρεκόρ και κινδυνεύουν να εξαλείψουν κάθε πρακτική πιθανότητα ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, δήλωσε ότι η αύξηση των ισραηλινών οικισμών ισοδυναμεί με μεταφορά από το Ισραήλ του ίδιου του πληθυσμού του, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι εποικισμοί είναι «ασύμβατοι» με το διεθνές δίκαιο, αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα οικιστικά σχέδια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Η βία των εποίκων και οι παραβιάσεις που σχετίζονται με τον εποικισμό έχουν φθάσει σε νέα συγκλονιστικά επίπεδα και κινδυνεύουν να εξαλείψουν κάθε πρακτική δυνατότητα δημιουργίας ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους» σημείωσε ο Τουρκ σε δήλωση που συνοδεύει την 16σέλιδη έκθεση.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται στην παρακολούθηση του ίδιου του ΟΗΕ καθώς και σε άλλες πηγές, κατέγραψε 24.300 νέες ισραηλινές οικιστικές μονάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του 12μηνου που ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2023, που, όπως αναφέρει, είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της παρακολούθησης το 2017.

Είπε επίσης ότι υπήρξε δραματική αύξηση της έντασης, της σοβαρότητας και της κανονικότητας της βίας τόσο των ισραηλινών εποίκων όσο και του κράτους κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδίως μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com